BolununSesi; Halkın Gazetesi

Bir zamanlar Abant

Dumlu Demircioğlu

    6 Nisan 2010

      İlkokul öğretmeni olan annem  günümüzden 60 sene evvel at arabaları ile giderek çadır kurup kamp yaptıkları Abant Gölü'nün o zamanki güzelliklerini anlatırken yeşillikler ve kuş sesleri içinde adeta bir yeryüzü cennetini hayal ederdim.  

      Bizlerde onun çocukları ve öğrencileri olarak bu güzelliği  bozulmadan yakalayabildik biraz. Çocukluğumda komşularla birlikte toplanarak piknik yapmak için  gittiğimiz ve herkesin evinde hazırladığı çeşitli yiyecekleri hep birlikte yediğimiz günlerin hatıralarını şimdi o kadar çok özlüyorum ki. Akşama kadar tertemiz havada çeşitli oyunlar oynayıp  eşeklere bindiğimiz kimi zaman düşüp ağladığımız gölün kenarında kurbağalara taş attığımız günler şimdi gibi gözümün önünde canlanıyorlar.
       Abant'ta gezmenin güzelliği sadece oradaki krater gölünü havuz gibi seyretmek değildir, oranın etrafındaki ulu ağaçları ve her mevsimde farklı bir görüntü arzeden sözle değil belki de bir şiir veya şarkıda yer alan mısralar gibi ahehkli olarak yeşil ve mavinin kucaklaşmasını görmektir. Abant doğası ile Bolu'ya yüce tanrının bir lutfudur.
       Abant'ın çevresindeki yol  bazı yerlerinde belki biraz  virajları düzeltecek ve göle düşmeyi önleyecek kadar genişletilebilirdi ancak bu genişletme asla ve asla Abant'ın anlatmaya çalıştığım inanılmaz  yapısını bozarak yapılmamalıydı.
       Abant'ın tabiat örtüsünde dünyada sadece orada yetişen bitkiler ve bunların arasında harikulade güzellikte olan çiçekler vardır. Ağaçların ilkbahar ve yaz  mevsimindeki ihtişamı yanında sonbahardaki görüntüsünde mevcut olan renk ve biçim harmonisi görenleri  adeta büyülemekteydi. Şimdi nasıl bu bozulmayı nasıl telafi edeceğiz? 
       Yolları doğal haline nasıl getireceğiz?
       Şimdi sayın yetkililer bence kullanılma maksadının çok üzerine çıkan bu sorunu çözmeye çalışmalıyız. Benim düşüncem çok geniş ve adeta göle havuz veya baraj gibi manzara veren yeni 'yol' genişliğinin yeterli miktarda düşürülmesi ve doğacak farklı genişliğin tabii doku malzemesi ile beslenerek doldurulmasıdır. Zamanla halen orada bulunan bitki örtüsü kendiliğinden oluşacaktır. Su seviyesini ise teknik inceleme ve projelendirme yapılarak kontrol altında olması sağlanabilinir. Yoksa Abant eski güzellikleri ile belki hatırlanacak ama erişilmez bir ütopya olarak kalmaması ümidiyle .
                                 Şenda AKSUNGUR
                                İNŞAAT MÜHENDİSİ

    • masum'ca mv.10 Nisan 2010 . 14:22

      bu günlerde ABANT'ımızında içine ettiler. yok efendim yaya yolu, yok minyatür tren yolu yok şu yok bu vs.derken kaş yapmak isteyen beceriksizler göz çıkarıyorlar gariban bolulumun sesini duyan yok.... feryatlar arşa ulaştı kulaklar sağır olunca beyinlerde durunca felakette gelip kapıya dayandı. gün gelir aaaah eski abant aaah o tabii haliyle sen ne güzeldin diye feryatlar yükselecek ama iş işten geçmiş olacak..
    • neco9 Nisan 2010 . 23:13

      SAYIN ŞENDA HANIM ABANT KONUSUNDA ANCAK BU KADAR GÜZEL BİR YAZI YAZILABİLİR FOTOGRAFLARDA YAZINIZ KADAR GÜZEL. SİZE BÖYLE BİR YAZI YAZDIGINIZ İÇİN TEŞŞEKKÜR EDERİM.İNŞALLAH BİRİLERİDE SİZİN GİBİ DÜŞÜNÜRDE ABANTI O HARMONİ İÇERİSİNDE GÖREBİLİRİZ.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak