BolununSesi; Halkın Gazetesi

ORÜS'TE SON TANGO

Murat Gücüm

    12 Nisan 2004

    22 Aralık 2003 tarihinde "ORÜS NEREYE" deyip başlamıştık yazmaya. bolununsesi aynı hafta ORÜS'ü manşet yapmıştı. Bolu Kamuoyu yaşadığımız dört ay süresince ORÜS'ü enine boyuna tartıştı. Bu arada Özelleştirme Yüksek Kurulu imzasından çıkan nihai karar Resmi Gazete'nin 17 Mart 2004 tarihli sayısında yayınlandı. Sonuç olarak bütün Bolu'nun muhalefetine rağmen ORÜS'ü alan Üsküdar'ı geçti.

    Geçen hafta ORÜS'ü özelleştirmeden alan işletme sahibinin gazetemize vermiş olduğu röportajında çok ilginç satırbaşları var. İlgililere ve ilgilenenlere sunulur.

    Öncelikle Burhan Çelik net bir anlatımla her şeyi doğru doğru ortaya koymuş. ORÜS'ün Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin elinden alınıp ihaleye çıkartılmasını savunanlar, bu kadar net ve açık dilli olayı savunamadılar. Her zamanki klasik süslemelerle "Hayırlara vesile olacağını" temenni ederek olayı geçiştirdiler. Ama sayın Çelik ne olduğunu, ne yapılacağını tüm ihtimalleri ile bu röportajda anlatmış. Bu röportajın tekrar okunmasını tavsiye ederiz. Sırasıyla bir kaç satırbaşını birlikte yorumlayalım.

    1- Sayın Çelik, Yüksek teknoloji kullanılarak, başlangıçta 40 kişi, ikinci yıl 65 kişi, üçüncü yıl 100 kişi istihdam edilerek bu işin yapılacağını söylüyor. Sanırım özelleştirme heveslilerinin aklından bu kadar az sayı da istihdam geçmiyordu. Biraz hevesleri kırıldı galiba. Çünkü röportajlarında yüzlerce kişinin istihdam edileceğini söylüyorlardı. Ama yapacak bir şey yok. Bu da onların öngörü yeteneğini gösteriyor.

    2- Sayın Çelik şöyle diyor; "Gelecek yıllar ORÜS'ün kaderini belirleyecektir. Fabrikayı bir başka yere taşırsam burayı ya bir turizm alanı yada bir üniversite yada sağlık kompleksi veya alışveriş merkezi yaparız. Özelleştirme Yüksek Kurulu ile yaptığım protokole bunlarla ilgili bir madde koydurdum"

    Özelleştirme meraklılarına soruyoruz. ORÜS'ün daha sonra Üniversiteye dönüşme ihtimali var ise ORÜS'ü neden Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin elinden aldınız?

    3- "Devletten teşvik isteyeceğiz"

    Bütün özelleştirmelerde bu böyledir. Önce ihaleye girilir, alınır. Sonra geliştirmek için teşvik isteyerek yine alınır. Biz hep vermek durumundayız. Neden özelleştirilen bir kurum için tekrar Devlet'ten teşvik alınır? Bu kuruma teşvik veriliyor ise o kurum neden özelleştirilir? Bu biraz; hani 30 milyar dolar mı?, yoksa 40 milyar dolar mı? Hala tespit edilemeyen milyar dolarların hikayesine benziyor. Örneğin, önce Etibank'ı özelleştirmeden al, parasını ödemek için başka bir Devlet Bankası'ndan kredi al, daha sonra topladığın mevduatları şahsi işletmelerine aktar, yani bankaların içini boşalt (nasıl olsa Devlet garantili), sonra da ben oynamıyorum diyerek bütün borcunu halka yani bizlere ödet.

    ORÜS'ü özelleştirmeden alan işletmeye bir sözümüz yok. Bizim sözümüz ORÜS'ün Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin elinden alınıp mesnetsiz gerekçelerle kargaların bile güleceği bahanelerle süsleyerek ORÜS'ü pazara çıkartanlara ve özelleştirme meraklılarına.

    Herşey ortada. ORÜS, Bolu'nun ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin elinden zorla alınmıştır. Bolu kamuoyunun konu ile ilgili hassasiyetini kendi adımıza biz takip edeceğiz. İlgilenenlerde sağolsun, ilgilenmeyenlerde.

    Daha endişesiz, ve mutlu, ve adaletli, ve barış dolu günler bizimle olsun.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Cehaletle deha arasındaki gerçek fark nedir biliyor musunuz? Dehanın sınırları var cehaletinse hiçbir sınırı yoktur.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak Bolu Oto Lastik