Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Mekânsal Strateji Planımız

Şapkasını önüne koyarak yazan adam

    27 Ocak 2015

           Mekânsal Strateji Planımız         

           Bolu Ticaret ve Sanayi Odası'nda  26 Ocak 2014 günü "Bolu İli Mekânsal Strateji Planı" sunumu yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatıyla uygulamaya konulan "Mekânsal Strateji Planı" çerçevesinde 81 ilde yapılmaya başlanan çalıştayların 15'ncisi Bursa'dan sonra ilimizde yapıldı. Şehirlerin yeniden imar ve inşasında, her bir şehrin kendi kimliğine, ruhuna, varlığına şehri oluşturan alt değerlere ve şehre biçilen vizyona göre yeniden yapılanması ve planlanması için yapılan bu çalıştayı (BOLU 14 GELİŞİM ŞEMASI) tüm katılımcılar gibi ilgi ile izledik.

           Mekânsal Strateji Planı'nda bir zafiyet doğuracağını düşünüyorum     

           Çevre ve Şehircilik Bakanlığı' nın "Mekânsal Strateji Planı, Planlama İlke ve Esasları"doğrultusunda iyi niyetle yola çıkıldığını belirtmekte yarar var. Yapılan çalıştayın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu ilke ve esaslar ve ilimiz koşulları dikkate  alındığında bazı eksikliklerinin olduğu da görülüyor. Merkez ilçe dışında bulunan diğer  ilçelerin göz ardı edilmesinin ve sadece merkez ilçe bazlı plan hazırlanmasının sosyo-ekonomik etkilerinin olacağını, bu durumunda Mekânsal Strateji Planı'nda bir zafiyet doğuracağını düşünüyorum. Bolu ili 9 ilçe, 13 belediye ve 511 köye sahip, 7410 km2 yüzölçümlü, 2013 TÜİK verilerine göre 283.496 nüfusa sahip, Türkiye'nin en yaşanabilir 14'üncü İlidir. TÜİK tahminlerine göre Bolu il geneli nüfusunun 2023 yılında 318.158 olacağı tahmin edilmektedir. TÜİK verileri incelendiğinde Bolu Merkez İlçenin göç aldığını, ilçelerin ise merkez ilçeye sürekli göç verdiğini görmekteyiz. Bolu merkez ilçesi için hazırlanan planın tüm ilçeleri de kapsayacak şekilde yeniden gözden geçirilmesinin ileri de doğabilecek sosyo-ekonomik sorunların önlenmesi adına büyük önemi bulunmaktadır.

          

            Hava kalitesi açısından hassas seviyede bulunduğumuz bir gerçektir

           Ayrıca yapılan bir çok araştırma da ilimizin en yaşanabilir iller arasında gösterildiği bilinmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Hava Kalitesi İstasyonları verilerine göre ilimiz hava kalitesi açısından hassas seviyede bulunduğu bir gerçektir. Bu açıdan bakıldığında plan içerisinde yer alan bazı uygulamaların yaratacağı çevresel baskının da gözden geçirilmesi gerektiği görülmektedir. Plan, temel altyapı - ulaşım boyutunda değerlendirildiğinde de, ulaşım sistemlerinin ve bağlantı yollarının (D-100, E-80 ve çevre yolları ile bağlantıların) geniş çaplı düşünülmediği görülmektedir. Altın, mavi ve yeşil bilezik olarak tasarlanan gelişim bölgelerinin ulaşım sistemlerinin tasarlamasının yetersiz olduğu ve mimarı özelliklerinin belirlenmediği  sunumdan anlaşılmaktadır.

           Devasa bir tarım alanı kaybı söz konusu

           E-80 Yolu'nun mevcut bölümlerinin yeşil alan olarak kurgulanması çok doğru bir yaklaşımken, alternatif olarak düşünülen güney çevre yolunun tarım arazisi kaybına ve çevresel baskı etkilerine yol açacağı tabiidir. Bir yandan yeşil alan kazanılırken, devasa bir tarım alanı kaybı söz konusu olacaktır. Küresel ısınma ve çevresel etkiler sonucu tüm dünyayı gıda sıkıntısının beklediği bir ortamda feda edilecek bir karış tarım arazisinin olmadığı unutulmamalıdır.

           Şehrin batıya kayacağı bir gerçektir

           Plan değerlendirildiğinde yerleşim alanlarının şehrin kuzeyine doğru kaydırıldığı görülmektedir. Ancak siz ne kadar planlarsanız planlayın şehrin batıya kayacağı da bir gerçektir. Planın bu durumu da göz önünde bulundurarak revize edilmesi şarttır.

          Planın yüzeysel kaldığı (teorik) görülmektedir

          Stratejik plan ile mevcut idari uygulamaların uyum sağlamadığı ve planın yüzeysel kaldığı (teorik) görülmektedir. Üniversite, mimarlar odası vb. sivil toplum örgütleriyle iletişime geçilmesinin ve onlarında görüşlerinin alınmasının yararlı olacağı kanaatindeyim.

     

            Kabullenilecek alanlar yaratmak kararlılık ister

            Şehir planlamanın zor bir iş olduğu, tarafların güvenini kazanabilmek için saatlerce dinlemeniz gerektiği bir gerçektir. İnsanların hayatlarında fark yaratacak ve kabullenilecek alanlar yaratmak kararlılık ister. Bu kararlılık ve gücün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteği ile Bolu Belediye Başkanlığı'nda olduğunu gördük. Mekansal Strateji Planının ilimiz için hayırlı olması dileği ile esen kalın.

     

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak