BolununSesi; 33 yıldır sadece halkın desteği ile yaşıyor

Nefesin mucizesi

Saliha Ertan

    22 Mayıs 2015

                      Nefesin mucizesi
          Evet, burnumuzun ucunda, her an sahip olduğumuz... NEFES.
    Fakat önemsiyor muyuz? Farkında mıyız? Ne kadar bilgi sahibiyiz?
                                     

           DOĞRU NEFES ALIYOR MUSUNUZ?
          Hiç kendinize bu soruyu sordunuz mu?
          Cevabınız evet olmalı. Eğer yaşıyorsam nefes alıyorum, diyorsunuz. Evet haklısınız. Nefes almak ve vermek için hiçbir çaba sarf etmez ve irademizi kullanmayız. Doğduğumuz andan itibaren nefes alıp- veririz. Uykuda bile. Nefes almak otomatik ve içgüdüsel yaptığımız bir harekettir.
          Birçoğumuz nasıl nefes aldığımıza çok az dikkat ederek veya hiç dikkat etmeden yaşarız.
          Pek çok insanın üzerinde hiç düşünmediği çok basit gibi görünen bu işlem aslında mucizelerle doludur. Vücudumuzdaki her hücrenin nefes yoluyla alınan oksijene ihtiyacı vardır.
         Bir bebek dünyaya geldiğinde diyafram adalesini yüksek kapasiteyle kullanması sayesinde küçücük bedeniyle bütün hastaneyi çınlatacak kadar ses seviyesindedir. Daha sonra yanlış kullanma veya hiç kullanmama yüzünden zayıflayan diyafram adalesi, yaratımın kusursuz mükemmelliğinden ve orijinal yapıdan, bozulma ve çözülme sebebiyle uzaklaşır.
         Toplumda diyafram nefesini; sadece ses sanatçıları, spikerler, tiyatrocular ya da topluluk karşısında konuşma yapanların ihtiyacı vardır diye, yanlış bir kanı var maalesef. Evet, doğru. Bu işlerle uğraşanlar bu eğitimi elbette almalı. Fakat 7'den 70'e herkesin vücuduna bol oksijen alabilmesi ve her hücrenin görevini tam kapasiteyle yapabilmesi için diyafram nefesi yapması gerekir.
           Diyafram adalesi; kaburganın bittiği kısımda adeta vücudu ikiye bölen ve tek görevi nefes alırken bir piston gibi çalışıp ciğerlerimize bol oksijen alınmasını sağlar. Burun içindeki sinirler diyafram kasını harekete geçirir. Fakat yaşam boyu farklı nedenlerden dolayı görevini yapamaz hale gelir ve hayatımızdan çıkar.
    Nefes eğitimi ve çok kolay öğrenilen nefes egzersizleri ile tekrar bu kası çalıştırabilir, nefes farkındalığı oluşturabilirsiniz.
          Nefesin de mi eğitimi olur? Dediğinizi duyuyor gibiyim. Çevremde bu konuyu bahsettiğimde bu tepkilerle karşılaşıyorum.   Evet, Nefes Eğitimi var ve nefes ile yaşam değişir. Nefesin doğru alınmamasından dolayı oluşan birçok rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.
           Günde yaklaşık 20 bin nefes alıp-veriyoruz. Evet, belki bir, iki ya da beş defa yaptığımız bir hatayı telafi edebiliriz. Fakat 20 bin kez yaptığımız hatanın telafisi bazen çok zor hatta imkânsız olabilir.
          Nasıl nefes alıyorsak öyle yaşıyoruz. Nefesiniz değiştiğinde hayatınızdaki mucizelere inanamazsınız. Ben iki yıldır nefes eğitimi ilgileniyorum. Öncelikle kendi yaşantımda olumlu etkilerini gördüm. Ailemle, çevremdeki kişilerle ve okulumdaki öğrencilerimle paylaştım. Sonuçlar çok güzel.
          Kalp krizi, astım, üst solunum yolu hastalıkları, stres, panik atak, uyku apnesi horlama vs. daha birçok hastalığın altında yatan en büyük problem yetersiz oksijen almaktır. Yeterince oksijen olduğunda hücrelerimiz zaten kendi kendini sürekli yeniliyor, hastalıklar ortadan kalkıyor. Bedenimizdeki toksinlerin  %8'i idrarla,%19'u ter yoluyla ve %70'inefes verilerek vücuttan atılmaktadır.
          Nefes ile zayıflayabilir, öfkenizi ve heyecanınızı kontrol altına alabilir, dikkat ve odaklanmayı sağlar, uyuyabilme veya konsantrasyonu artırmada kullanabilirsiniz. Sporda, ses tonunuzu ayarlama ve doğru konuşabilmede; kısacası vücudunuzun birçok konuda kontrolü sizde olur. Amaca uygun nefes tekniklerini öğrendiğinizde nefes farkındalığı ile birbirine zıt ama uyumlu çalışan bütün sistemleri kontrol edebilirsiniz. Nefes darlığını sonlandırıp, üst solunum yolu ve alerjik hastalıkları silebilirsiniz. 
         Toplumda her yüz kişiden doksanı yanlış nefes almakta. Yani "Diyafram Nefesi" yerine "Göğüs Nefesi"yapmakta. Bu da birçok sağlık problemine zemin hazırlamaktadır.
         Göğüs nefesi ile vücuda  %30 oksijen alınırken, Diyafram nefesi ile %70 oksijen alınır.                                                                                                      
          Nefes Eğitimi konusunda konuşulacak ve paylaşılacak çok şey var. Bu konudaki yazılarımı takip etmenizi tavsiye ediyorum.  Nefes Eğitimi ile ilgili bilgilerimi bir süreliğine bu köşede sizlerle paylaşacağım. Ayrıca Nefes Eğitimi konusundaki çalışmalarımı "Bolu Elginkan Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezinde" verdiğim bir günlük seminerde paylaşmaktayım. Bu seminere katılıp "Nefes Tekniklerini" öğrenip yaşınız kaç olursa olsun hayatınıza geçirebilirsiniz.  Sağlıklı ve mutlu olmanız dileklerimle...                                         
                                                                        Saliha ERTAN 
                                                                  Nefes Eğitim Uzmanı

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Bir milletin büyüklüğü, nüfusunun çokluğu ile değil, akıllı ve fazilet sahibi adamlarının sayısı ile belli olur.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak Antalya Hurdacı Kepez Hurdacı