BolununSesi; Halkın Gazetesi

Rektörlük seçimleri-2

Salvador Dali

    20 Mayıs 2016

    Seçim çalışmalarının siyasi parti çalışmalarına benzediğini geçen yazımda belirtmiştim. Sizce siyasiler  seçimlere vatan sevgisi yüzünden mi katılır? Tahmin ettiğiniz işte tam  bu sebep üniversitede de geçerlidir. Dolayısıyla  bazı öğretim üyeleri bu seçimi en fazla karla (her hangi bir makamda yöneticilik) kapatmaya çalışır.

    *****

    En şanslı olanlar bir çıkar grubu oluşturanlar, siyasi gruplar ve eşi de öğretim üyesi olan öğretim üyeleridir. Evet, yanlış okumadınız, seçim sonrası karı koca öğretim üyelerinin bir koltuk kapma şansı oldukça fazladır (bazılarını özellikle tenzih ederim). Nasıl olmasın ki 2 oy yeteri kadar yüksek bir oydur. Mevcut rektör adayı bir de böyle 5-6 tane gruplaşmış evli öğretim üyesini yanına çekebilirse en az 10 oy cepte. Eğer o aday kazanırsa bu gruptan mutlaka yöneticilik yapan çıkacaktır. Bakınız: yakınınızdaki bir üniversite…

    *****

    Sonrakiler siyasi gruplardır. Bu siyasi gruplar kendi görüşlerine yakın ve atanması en muhtemel adayları öne çıkartırlar. Bizim üniversitemizde de görüldüğü üzere, sol gruplar bile atanma olasılığı var diye sağ kesime mensup bir rektör adayı gösterebilir. Yani adayın hangi gruptan olduğu hiç önemli değildir. Çünkü aday gösterildikten sonra ipler grubun elindedir.

    *****

    Gelelim çıkar gruplarına. Bunlar değişik siyasi görüşlere sahip ancak ortak paydada buluşabilen öğretim üyeleridir. Bunlar, gösterdikleri aday eğer başa geçerse, iyi bir koltuk  kapabilme telaşında olanlardır. Bilindiği üzere döner ihtiva eden 10'a yakın koltuk ve itibar (protokol) içeren çok sayıda koltuk bulunmaktadır.

    *****

    Aslına bakarsanız içine siyaset veya başka bir şey girse dahi bu üç grubun temel amacı çıkar ve pastadan pay alma kavgasıdır.

    *****

    Rektörlük seçim kanunu üniversitelere demokratik bir süreç getirmemiş aksine kırgınlık ve küskünlük kaynağı olmuştur; ayrımcılığı körüklemiştir. Daha önce yazdığım gibi 'seçmenini mevcut rektörün belirlediği” bir seçim olabilir mi?

    *****

    Rektörlük seçimleri ve öncesindeki seçim çalışmaları, seçilen rektörün iradesini  ipotek altına almaktadır. İradesi ipotek altına alınan bir rektör de tüm üniversiteye değil sadece onu seçtiren gruba hizmet eder.

                       

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Öğretmenler! Cumhuriyet sizden, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak