BolununSesi; Halkın Gazetesi

Yaprak ülkesinde bizden bir Yaprak! 

Cumhur Bandakçıoğlu

    15 Haziran 2016

            Yaprak ülkesinde bizden bir Yaprak!     

             Geçtiğimiz hafta bir fuar organizasyonunu gözlemlemek amacıyla rotamızı Kanada'ya çevirdik. Dünya'nın gelişmişlik düzeyi en yüksek ülkelerinden biri olan Kanada herkesin bildiği gibi muhteşem bir doğaya da ev sahipliği yapıyor. Yüzölçümüyle dünyanın 2 numaralı büyüğü olan bu güzel ülke, kısa tarihine rağmen dünya standartlarındaki yönetim şekli, kurum ve kuruluşları, kültürel hayatı ve yasam tarzı ile bilgi eksenli bir ulus haline gelmiştir. Dünya'nın nerdeyse bütün ülkelerinde göç alan Kanada Birleşmiş Milletlerin ta kendisidir. Tabi ülkenin temel taşı her şeye rağmen İngiliz Milletler Topluluğu'dur. Ve ülke Birleşik Krallığın bir parçası olarak devam etmektedir.

           Kanada'ya adım bastığınız an itibarıyla, sizi saran en önemli şey insanların sakinliği ve tevazusu. Yurt dışında ilk sohbeti genellikle taksi şoförleriyle yaparsınız ve ülke ile ilgili ilk izlenimleri onlardan alırsınız. Tabi pasaport polisini de unutmamak lazım. Benim şansıma da Lübnan asıllı bir şoför geldi. 25 yıl önce Kanada'ya göç etmiş. Kanada'da yaşamaktan son derece mutlu. Kısa sohbetimizde; Burada kurallara uyar ve düzgün bir şekilde çalışırsanız en ufak bir sıkıntı yaşamazsınız diyor ve Dünyanın en yaşanabilir ülkesi olduğunu söylüyordu. Orta Doğu için ise sadece kötü diyor. Türkiye'nin de çok güzel bir ülke olduğunu söylemekle beraber, bir zamanlar Orta Doğu'nun rol ülkesi olan Türkiye'nin artık bölgenin bir parçası olduğunu da çok açık bir şekilde dile getiriyordu Lübnanlı şoförümüz. Haksız olduğunu da pek söyleyemeyiz. Kanada'da ki sosyal, kültürel, ekonomik ve de doğayla iç içe olan hayatı görünce güzel ülkemizin ne kadar büyük sıkıntılarla baş başa olduğunu ve de gerekli gereksiz problemlerin bizleri ne kadar yorduğunu bir kez daha gözlemliyoruz. Kanadalılar geleceğe güven ve umutla bakıyorlar. Eğitim, çevre, sağlık gibi toplum için en önemli konuları çoktan çözülmüşler sadece daha iyiye nasıl geliriz mesaisi yapıyorlar. Hava koşullarının -40 C ile + 40 C arasında değişkenlik gösterdiği bu güzel ülkeyle Türkiye'mizi yaşam kalitesi bakımından karşılaştırdığımızda çok ciddi farkların olduğunu üzülerek görüyoruz.
          Uzaklarda en önemli ve de en güzel şeylerden biride sizden birilerini bulmaktır. Sevgili Annesi Taliha teyzemiz ve Cennet Mekan Erman amcamız onun ismini koyarlarken ne düşünmüşlerdi bilemiyorum ama ben ilahi bir gücün araya girdiğini ve o ismi alırken, bir gün en önemli simgesi ve hayatın en önemli parçası olan Akağaç Yaprağı'nın ülkesinde yaşayacağının bir habercisi olarak akıllara düşürüldüğüne inanıyorum.      
            Evet, sevgili arkadaşım Yaprak Palandöken'den (Paşık)  bahsediyorum. Bu köşeyi takip eden bir çok kişinin de tanıdığı ve arkadaşı olduğu bizim Yaprağımız'dan! Türkiye'den binlerce kilometre ötede Kanada'da onunla bir araya gelmek son derece güzeldi. Kanada programımız kesinleşince kendisine haber verdim. Onu görmeden olmazdı. Zaten haber vermesem de herhalde beni affetmezdi. Yaprak ve eşi Cenk Toronta şehir merkezinin kuzeyinde harika bir bölgede dingin bir hayat yaşıyorlar. Hani insanın ömrünü uzatan cinsinden. Yaprak ve Cenk oradaki yakın arkadaşlarıyla geçtiğimiz cumartesi akşamı beni ve patronumu evlerinde ağırladılar. Dostluğun ve arkadaşlığın uzaklarda ki en güzel örneğini verdiler. Çok güzel bir gece geçirdik. Özlem giderdik. İçinde yüzlerce Bolu ve Bolulular geçen cümleler kurduk. Sayelerinde birbirinden iyi ve güzel yeni arkadaşlar kazandık. Hepsine ayrı ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu güzel ve imrenilecek ülkenin, dünya çapında sempati kazanan Başbakanın Justin Trudeau'nun Ramazan Ayı dolaysıyla yayımladığı örnek alınacak derecede güzel mesajını sizlerle paylaşıyorum. Bu mesajın içeriğinde Kanada'da ki barış ve hoşgörü ortamının sağlamasının şifrelerinin yattığına inanıyorum.

           Kanada ve dünyadaki Müslümanların Kur'an-ı Kerim'in Hz. Muhammed'e vahiy edilmesini anmak için bir ay sürecek oruç, namaz ve tefekkür ile ruhsal yolculuğa çıkacaklarını, Müslümanların ramazan boyunca, gündüz saatlerinde oruç tutarak sabırlarını ve Allah'a yakınlıklarını artıracaklarını, fakirlere karşı cömertlik göstereceklerini ifade eden Başbakan;
           'Ramazan Ayı Müslümanların toplumla iç içe olduğu zamandır. Bu ayda Müslümanlar komşularını ve arkadaşlarını iftar sofralarına çağırarak, yedikleri yemeklerini paylaşır, birlikte ibadet ederler ve birbirlerini sadaka vermeye ve hayırsever olmaya teşvik ederler. Ramazan Ayı sahip olduğumuz sayısız nimetlere şükür etmemizi ve bu nimetlere sahip olmayan ihtiyaç sahiplerini kendimizden önce düşünmemiz gerektiğini hatırlatır. Toplum olarak bu vakti, Müslüman topluluklarımızın ülkemizin dokusuna kazandırdığı paha biçilemez zenginliklere karşı minnettarlığımızı göstermeye ayırmak istiyorum. Kanada'nın kültürel çeşitliliği, ülkemizin en önemli güçlerinden biri olduğu gibi aynı zamanda en önemli gurur kaynaklarından biridir. Ailemiz adına, eşim Sophie ve ben bu mübarek ayı ihya edeceklere, huzurlu ve mübarek ramazan ayı diliyoruz. Hayırlı ramazanlar!”

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak