BolununSesi; Halkın Gazetesi

Nerede kalmıştık

Konuk Yazar

    1 Mayıs 2017

        Nerede kalmıştık

         Sayın okuyucular, bildiğiniz gibi yeni Anayasa değişiklik teklifinin TBMM'sinde görüşülmeye başlandığı tarih 09/01/2017 dir. O tarihten bu günlere dek -önemine binaen- eksisi ile artısı ile hep o konuyu gündeme getirmeye ve düşüncelerimizi siz sayın okuyucularla paylaşmaya çalıştık.
          16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum sonuçlarına göre 49.798.855 seçmen oy kullanmış, kullanılan bu oyların 48.936.604 ü geçerli,862.251 i ise geçersiz sayılmıştır.
          Görüldüğü gibi 49.798.855 seçmen demokrasi anıtı inşa etmek üzere bir araya gelmiş ve ortaya çıkarılan anıt tüm dünyanın görüşüne sunulmak üzere iken YSK bir huruç hareketi ile hem anayasayı ve hem de bu anıtı yerle bir etmiştir. Neyse demokratik hukuk devleti ilkesinin başı sağ olsun diyelim ve konuyu kapatalım diyeceğim ama siyasi konjonktüre bakılırsa kapanacak gibi değil ama şahsen ben kapattım.
          Bu nedenle yazımın başlığından da anlaşılacağı gibi nerede kalmıştık diyerek asıl konuya gelmek istiyorum;
          Bu asıl konu nedir diye soracak olursanız OHAL kapsamında yürürlüğe konulan KHK lerdir.
          Bilindiği gibi OHAL ilanını gerektirir koşullar Anayasanın 120. maddesinde açıkça belirtilmiştir. Bu maddeye göre özetle ……… 'temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması” …denilmektedir. Bu şu anlama gelmektedir. Temel hak ve hürriyetlerin ortadan kaldırılmasına yönelik yaygın hareketlerin varlığı OHAL ilanını gerektirmektedir. Hal böyle iken uygulamaya bakıyoruz devlet, Temel hak ve hürriyetleri koruma bahanesi ile OHAL ilan ediyor ve temel hak ve hürriyetleri kendisi ortadan kaldırıyor. O yasak bu yasak. Son olarak Antalya Valiliği'nin 'açık alanlarda içki yasağı” çıktı karşımıza. Neymiş, asayişi bozuyormuş. Sayın valim sizden önce Antalya'da asayiş bozuk değildi. Siz gelince mi bozuldu da böyle bir karar aldınız. Asayişi temin etmek yasaklarla olmaz. Bu neye benzer, okullarda uyuşturucu kullanımının yaygınlaşması durumunda okulları kapatmaya benzer. İşte bütün bu gibi tasarruflar OHAL ilanının gerekçesi ile çelişki teşkil etmektedir
           Keza 690 sayılı KHK ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 27. maddesinden sonra gelmek üzere 27/A maddesi ilave edilerek, yabancı devlet mahkemelerince verilen boşanma kararlarının Türk idari makamları tarafından kabul edileceği hükmü getirilmektedir. Oysa ki Anayasamızın 9. maddesinde” Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır” denilmektedir. Hal böyle olunca yabancı mahkemelerin verdiği kararların Türk idari makamlarınca yerine getirilmesi hükmü Anayasamızın 9. maddesine açıkça aykırıdır. Yargı yetkisi egemenliğin bir parçasıdır. Yine Anayasamızın 6. maddesinde 'egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz denilmektedir. Bu nedenle o hükmün düzeltilmesi zorunludur diye düşünüyorum.
           E şimdilik bu kadar. Kalın sağlıcakla.
                                                                    İlhami Candemir

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Herkesin üç kişiliği vardır; Ortaya çıkardığı , sahip olduğu , sahip olduğunu sandığı.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak