BolununSesi; Halkın Gazetesi

20 Temmuz 1974 ve Bolu!

Cumhur Bandakçıoğlu

    22 Temmuz 2017

           20 Temmuz 1974 ve Bolu!

           Türkiye Cumhuriyeti için çok önemli tarihin yıldönümünü geride bıraktık. 43 yıl önce, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'a ayak bastığı tarihtir 20 Temmuz 1974. 50 yıl aradan sonra ülkemizin ilk defa bir savaşa girdiği ve çok kısa bir süre içerisinde büyük bir başarıya imza attığı tarihtir. Ne yazık ki bugün, bu tarihi günün önemi genç kuşaklara ama bilinçli, ama bilinçsiz olarak yetirince hatırlatılmamakta, o günlerin büyük kahramanlarına vefasızlıklar yapılmaktadır.
           TSK'nın Kıbrıs Barış Harekatı'ndaki en önemli güçlerinden bir tanesi de şüphesiz ki Bolu Komando Tugayı'dır. Dolayısıyla Barış Harekatı'nı en derin hislerle yaşayan şehirlerin başındadır, o günün 25-30 bin nüfuslu Bolu'su.
           Takvimlerin, 15 Temmuz 1974'ü gösterdiği günün sabahı, su altı ve su üstü eğitimi için Akçakoca'ya 40 Km. lik, bir yürüyüşe başlamıştı Komanda Tugay'ımız. Askerler için eğitim birazda eğlence niteliğindeydi. Ne de olsa deniz kıyısına gidiliyordu. 40 Km.lik güzergahın sonunda Akçakoca yerine Bolu'ya karargaha dönüş emrini alan askerlerimiz biraz şaşkınlık içindeydi her ne kadar cep radyolarından bazı gelişmeleri duymuş olsalar bile! Tugay'da Kırmızı Alarm verilmişti. 16 Temmuz öğle saatlerinde, Tugay Komutanı Tuğgeneral Sabri Demrbağ komutasında, Karargah Subayları, Tugay Muhafız Bölüğü ve 1. Tabur konvoyu Silifke-Ovacık'a doğru yola çıkmıştı. 19 Temmuz sabahı, Komanda Tugay'ımızın, 3 Taburu birden tam teşekküllü olarak Silifke Ovacık'taki aktarma üssüsünde yerini almıştı. Tugayımızın emrine, Nevşehir Jandarma Komando Taburu ve 230. Piyade Alayı'nın 1 Taburu da verilmiş, böylelikle 5 taburluk büyük bir güç oluşturulmuştu. 20 Temmuz saat 07.30 da Tugay Komutanı, Karargah Subayları, Muhafız Bölüğü ve 1. Tabur, 64 Helikopterle havalandı. TSK tarihinin en büyük havadan taşınır birlik operasyonu başlamıştı. Barış Harekatı Saat; 04.00 sularında, Hava Kuvvetlerimizin bombardımanıyla çoktan başlamıştı. Saat, 08.30'da Akdeniz'i ve Beşparmak Dağları'nı aşan helikopterlerimiz, Kayseri Hava İndirme Tugayı paraşütçüleri ve Mücahitler tarafından emniyete alınmış Kırnı bölgesine, Tugay Komutanı Sabri Demirbağ, Karargah Subayları ve 1. Tabur'u indirmişti. Zayıf bir ateşle karşılaşan Tugay'ımız intikal esnasında hiç bir kayıp vermedi. Tugay Komutanı Sabri Demirbağ'la aynı helikopterde olan ve korumasını sağlayan Muhafız Bölüğü Takım Komutanı Efsane Astsubay Erol Tombak ve beş askeri (Enes Kolat, Mehmet Ordu, Nurettin Eren, Selahattin Toğul, İsrafil Çelik) ve Karargah Subayları ilk iş olarak komuta merkezini kurmuşlar ve bu büyük bir mücadelenin tam ortasında yer almışlardı. 20 Temmuz Sabahı başlayan ve 16 Ağustos'ta sona eren Kıbrıs Barış Harekatı boyunca soydaşlarımız için hiç düşünmeden savaşan, şehit ve gazi olan kahramanlarımız bir çok destana imza atmıştır. Savaşın en yoğun olarak hissedildiği Bolu'muzda, asker aileleri ve şehir halkı büyük heyecanı yaşamıştır. Barış Harekatı'nın sonlamaması akabinde Bolu'ya dönen Tugay'ımız, Bolu halkı tarafından sevinçle karşılanmış ve bağrına basılmıştır.
          Harekattan yıllarca önce TMT (Türk Mukavemet Teşkilatı), Türk birlikteliğini ve dayanışmasını sağlamak için oradaki soydaşlarımızı olası bir savaşa hazırlamak ve eğitmek için Rauf Denktaş, Dr. Burhan Nalbantoğlu, Mustafa Kemal Tanrısevdi'nin katkılarıyla kurulmuştur. Komutasını Türkiye'den banka müfettişi kimliğiyle adaya çıkan Bozkurt kod adlı, Albay Ali Rıza Vuruşkan (Bayraktar) yapmıştır. Dr. Fazıl Küçük başkanlığındaki TMT'nin ilk Mücahidi ise Rauf Denktaş'tır. TMT organizasyonunu Sancaklar şeklinde yapılandırmıştır. Sancak komutanlarına ise Sancaktar denilmektedir. Sancak Komutanları Türkiye'den adaya farklı kimliklerle gelen askerlerdir. Ada genelinde 10 Sancak vardır. Lefkoşe Sancağı, Magosa Sancağı, Baf Sancağı, Boğaz Sancağı, Serdarlı Sancağı, Erenköy Sancağı, Lefke Sancağı, Limasol Sancağı, Yeşilırmak Sancağı. Şüphesiz ki Kıbrıs Barış Harekatı'nın başarıya ulaşmasında TMT ve Sancaklarımızın da çok büyük fedakarlıkları ve katkıları olmuştur.
           Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Eşref Akıncı .....Barış Harekatı Komuta İcra Kademesi, 2. Ordu Komutanı Suat Aktulga, Harekat 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nurettin Ersin, 39. Piyade Tümeni Komutanı Tümgeneral Bedrettin Demirel, 28. Motorlu Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Fazlı Polat, Hava İndirme Tugay Komutanı Sabri Evren, Bolu Komando Tugay Komutanı Sabri Demirbağ, Çakmak Özel Görev Kuvvet Komutanı Tuğgeneral Süleyman Tuncer, 50. Piyade Alayı Komutanı Albay İbrahim Karaoğlanoğlu, Amfibi, Deniz Piyade Alayı Komutanı Albay Neşet İkiz. Kıbrıs Barış Harekatı'nın komuta kademesini oluşturuyordu.
           Bolu Komando Tugayı Komuta Kademesi, Tuğgeneral Sabri Demirbağ, 1. Tabur Komutanı Yarbay Cemal Eruç, 2. Tabur Komutanı Binbaşı Vural Çetin, 3.Tabur Komutanı Yarbay Zeki Doğdu. Kurmay Başkanı, Kurmay Albay Yılmaz Akseki, G-3 Harekat Subayı Kurmay Yüzbaşı İbrahim Tekneoğlu, Kıbrıs'a intikal sırasında, Tugay Komutan Yardımcılığı'na tayin edilen Albay Salih Güleryüz, Nevşehir Jandarma Komanda Taburu Komutanı Binbaşı Hasan Cemil Erdem den oluşmaktaydı. Harekattan yıllar sonra; Efsane Komutan Sabri Demirbağ; Tugayımızın görevlerini noksansız yaptığını söyleyip arzu etmediğim yanlışlıklar yapmak istemem. Sadece Tugayımızın sırası ile Bolu'dan, Ovacık'a gidiş esnasında askerliğe yakışır şekilde döküntüsüz gittiğini, Kıbrıs'a helikopterlerle muntazam ve zayiatsız bir şekilde indiğini, harekat esnasında hiçbir personelinin birliğinden geri kalmadığını ve esir olmadığını gururla söylemeden geçemeyeceğim, diyerek duygularını dile getirmiştir.
          Tugayımız Kıbrıs'ta 61 şehit verdi, Türk Silahlı Kuvvetleri 498 şehit vermiştir. Kıbrıs Barış Harekatı'nda canları pahasına savaşıp şehit olan bütün askerlerimizin Ruhları Şad olsun. Bu savaşa katılan ve ismini burada zikredemediğim tüm kahramanlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Bu yazımda kaynak olarak faydalandığım 'Şafakla Gelen' kitabının yazarı, Bolu Komanda Tugayı 2. Tabur, 2. Bölük, 3 Takım Komutanı Asteğmen Ünal Toker (Avukat) saygılarımı sunuyorum. Hazırladığı kitabın gelecek kuşaklar için eşsiz bir bilgi kaynağı olduğunu düşünüyorum.

                                                    Cumhur Bandakçıoğlu      

          Fotoğraflar;
    1-Efsane Komutan Tuğgeneral Sabri Demirbağ
    2- Efsane Atsubay Erol Tombak ve Askerleri
    3-Tugayımızın Bolu'ya dönüşü
    4- Asteğmen (Avukat) Ünal Toker

    • Ayhan soycan10 Aralık 2020 . 07:14

      73/3 tertip Kıbrıs Barış kuvvetleri güngör komando taburunda vatanii görevimi yaptım... aziz şehitlerimizi minnet'le yaad ediyorum
    • Ümit Yaman20 Temmuz 2019 . 13:52

      Çocukluğumuzdaki o heyecan dolu günleri hatırladık tekrar, çok güzel yazmışsın Cumhur eline, emeğine, yüreğine sağlık.
    • Hasim Sözgen20 Temmuz 2019 . 12:40

      Rabbim sehitlerimizin taksiratlarini bagislayib, Gazilerimize hayirli ömürler versin insaallah.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    İşinin esiri olan insan, başkasının esiri olmaz

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak