BolununSesi; Halkın Gazetesi

Camlı Cami, camdan cami

Cumhur Bandakçıoğlu

    7 Mart 2018

           Camlı Cami, camdan cami
             Okulların tatil olmasıyla birlikte mahallenin çocukları, Camlı Cami'nin yolunu tutardı. Bizimde ilk tanışmamız böyle olmuştu. Mahalleden, Esra Yıldız, Fuat Karatekin ve diğer arkadaşlarımızla birlikte, güzel dinimizi biraz daha öğrenme adına sabahları yola koyulurduk. Bisiklete, topa ve sokaklara doyamadığımdan olacak minareye çıkıp inme işi de heyecanını yitirince, benim Camlı Cami mesaisi diğerlerine göre biraz daha erken biterdi her yıl. 
            Üzerinde bulunduğu E-5 ( D100) Karayolu'nun sağladığı tanıtım avantajı ve biraz da haberleşme kültüründe mektup ve kartpostal geleneğinin zirve de olduğu yıllarda Camlı Cami kartpostallarının yurdun her yerine dağılmasıyla ünü nerdeyse Ankara Hacı Bayram Camii'den daha öndeydi. Isparta'da bir ikizi vardı ama konumu dolayısıyla bizimki çok ünlenmiş ve Bolu'nun sembollerinden bir tanesi olmuştu. İklim koşulları dolayısıyla yanlış bir proje olduğu söylense de, zarif ve çekici bir camiydi. Hele hele, kontrolsüz bir şekilde inşa edilmiş her bir mimari facia olan binlerce caminin yanında. Kendi değerlerim adına, orijinalinden ilk uzaklaşması ana kubbenin altındaki camların farklı renklere boyanmasıyla başlamış olup, daha sonra eklenen ön bölümün orijinal projeden farklı inşa edilmesi ve de son olarak deprem sonrası yapılan uygulamalarla olmuştur. İçi için bir şey diyemem ama, dış görünüşü gerçekten çok sıkıntılıydı. Yine kendi adıma söylemeliyim ki eski çekiciliğinin çok uzağında kalmıştı.
           Gelelim Camlı Cami'nin yerle yeksan oluşuna! Hepimizin bildiği gibi, şehrimizin en birikimli ve entelektüel isimlerinden Yurdaer Kalaycıoğlu Amcamız, manevi bir hassasiyetle Camlı Cami yanına yapacağı inşaatın camiyi gölgede bırakacağını düşünerek, Cami Koruma Derneği'ne kolay kolay kimsenin yapmayacağı bir teklifle gitmiş ve cami'yi kendisinin çizdiği bir projeyle yenilemek ve büyütmek istemiştir. Bu sürecin ardından hazırladığı proje Cami Koruma Derneği tarafından oy çokluğuyla kabul görmemiş ve sonrasında bazı tatsız gelişmeler yaşanmıştır. Camimizin hocaları, Yurdaer amcamızın inşaatı sırasında meydan gelen bazı zararların telafisi için vermiş olduğu sözleri zamanında yerine getirmemesini de göz önünde tutarak (Belki nasıl olsa anlaşırız tekrar tekrar masraf yapmayalım diye düşünmüş olabilir) caminin biran önce yıkılıp tekrar büyütülerek yeniden yapılmasını istemiştir. Caminin tekrar yıkılıp yapılmasına pek sıcak bakmayan dernek başkanı Yener Bandakçıoğlu ve dernek yönetimiyle camimizin hocaları ters düşmüşlerdir. Bu gelişmelerin ardında pek de şık olmayan bir şekilde hocalar ve bir kısım cemaat genel kurula gitmiş ve cami yönetimi değişmiştir. Çok kısa zaman içinde de Camlı Camimiz adeta bir camın tuzla buz olması gibi tarih sayfalarında yerini almıştır.
           Ülkemizin kronik sorunlarından bir tanesi şüphesiz ki cami yaptırma dernekleridir. Bu konuda çok şeyler yazılıp çizilmektedir. Allahın bildiğini kuldan saklamamak gerekirse, ülkemizde camilerin Cuma namazları ve Bayram namazları dışında kullanım oranı son derece düşüktür. Buna rağmen sürekli olarak cami yapılmaktadır. Mahallemizin kadrolu cami cemaati 2-3 safı geçmemektedir. Dolayısıyla mevcut cami den daha büyük bir cami yaptırmak sadece kendi kendimizi tatmin ve israfın dışında bir işe yaramayacaktır. Millet olarak gösterişi seviyoruz. Sırf 'Desinler!' diye yapamayacağımız hiç bir şey yok. Ülkemizde doğan her çocuk 10.000 TL borçla doğuyor. Bir mahalle de yıkılacak ve yapılacak cami, mahalle halkının birlikte vereceği kararın neticesine göre şekillenmelidir. Günümüz teknolojisiyle yeni nesil camlar, beton, tuğla ve ytong kadar hatta daha da fazlasında ısı geçirgenliğine karşı koruyucu olabiliyor. Demek istediğim Camlı Cami tekrar küllerinden doğabilir. Cam konusunda Türkiye'nin en önemli iki firmasının sahiplerinin hanımları Bolu'lu dur. Camilere gelir getirmesi için planlarına eklenen ticari alanlar, cami'nin bütün manevi çekiciliğini yok etmekte ve çirkin görüntülere sebebiyet vermektedir. Kaldı'ki şehrimizde ciddi bir oranda fazlalık ticari mesken bulunmaktadır. Camlı Cami için ciddi bir bütçe ayırmış olan Yurdaer Kalaycı amcamızla tekrar bir görüşme yapılmalıdır. Belki ortak bir yol bulunabilir.
                                             Cumhur Bandakçıoğlu 
     

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    İşinin esiri olan insan, başkasının esiri olmaz

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak