BolununSesi; Halkın Gazetesi

Mühendis

Ali Özdemir

    27 Mayıs 2018

    Mühendis
     
    Dünyadaki 200'ü aşkın ülkede yaşayan 8 milyar insanın yaklaşık 1,5 milyarlık dilimi iyi ya da kötü bir okula gidiyor. Bu dev kitlenin içinden her yıl 3 milyon mühendis yetişmekte. İstatistiki verilere göre bu mühendislerin yüzde 80'i Asya Kaplanı olarak nitelenen Uzakdoğu ülkelerinin çocuklarıdır.
     
    Bir toplumda nitelikli mühendis sayısı arttıkça üretilen malların kilogram fiyatı yükselmeye başlıyor.
     
    En basit saksıyı üretmek için bile mühendise gerek vardır. Saksının üretilmesini sağlayan kalıplar, presler mühendis olmadan tasarlanıp üretilemez.
     
    Osmanlı Devleti son 300 yıllık ömründe pozitif (üretken) bilimleri gereksiz görüp dışladığı için sanayileşme sürecinde yer alamadı. 1800'lerde İngilizlerin, Fransızların sanayi malları Osmanlı topraklarına çok cüz'i gümrük vergileri ödeyerek girmeye başlayınca kol gücüne dayalı küçük üretim merkezleri hızlıca iflasa sürüklenmiştir.
     
    Türkiye'nin ihraç ettiği malların kilogram fiyatı 2018 yılı itibariyle 1.2 Dolar seviyesindedir. Almanya, Japonya, Güney Kore gibi ülkelerin mallarının kilo fiyatı ise 4-5 Dolar olup katma değeri yüksek mal sınıfındadır.
     
    Yazılım, cep telefonu, parfüm, markalı giysi, radar, tablet, lüks saat vb. gibi ürünler ham maddeyi az kullanırken yüksek getiriler sağlamaktadır. Başka bir deyişle 1000 kg domates satarak 100 gramlık bir telefon alan ülke çok para kazanamıyor demektir.
     
    Mesleki eğitim yapılan lise ve üniversitelerin 21. yüzyılın yani endüstri 4.0 çağının taleplerine göre yapılandırılması gereklidir.
     
    Finlandiya, Güney Kore, İsrail, Singapur, Çin, Japonya, Almanya vb. gibi ülkeler çocuklarına ne öğretiyorsa bizim de aynı yolu takip etmemiz doğru olan seçenektir.
     
    Dünyanın en meşhur üniversitelerinden biri olan Oxford'da halen daha kara tahta ile ders yapılmaktadır. Fransa okullarda telefonu yasaklamıştır. Japonya'da okullar 180 gün değil 240 gün açıktır. Finlandiya'da hafta 45 saat değil 25 saat ders okutulmakta, geriye kalan zamanda öğrenciler kendi başına öğrenmeye devam etmektedir. Refah içindeki İsviçre'de zorunlu eğitim 12 değil 9 yıldır. Müslüman toplumların sadece yüzde 8'i üniversite mezunuyken, Hristiyanların yüzde 40'ı yüksek öğrenim görmüştür. Almanya'da gençlerin yüzde 70'i mesleki ve teknik eğitim alırken bizde sadece yüzde 42'si buna erişebilmektedir.
     
    Bu konuda uzun uzun yazmak mümkündür. Özet olarak şunu ifade edeyim: Günlük yaşamda ve üretim merkezlerinde kullanılan alet, edavat ve makinelerin tümünün çizimi, üretimi mühendislerin marifetiyle olmaktadır. Basit bir çay kaşığını üretmek için bile mühendisin tasarlayacağı kalıplara /preslere gerek vardır. İyi eğitim almış, gerçek bir mühendis her türlü üretimi, tasarımı yapabilir. Ortalama bir otomobil 5-6 bin parçadan oluşmaktadır. Bu parçaların her birisi mühendislerce tasarlanır. Yani her ürün bir kalıp gerektirir.
     
    İyi mühendisleriniz yoksa 100 gram telefon için 1000 kilo sebze yetiştirmeye devam edersiniz.
     
    Ali Özdemir
    Eğitimci - Yazar
    www.aliozdemir.net
    0505 220 83 85

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Ekonomik kalkınma, Türkiye'nin hür, müstakil, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin belkemiğidir.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak