Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Kent Meydanı büyütülebilir mi?   

Konuk Yazar

Kent Meydanı büyütülebilir mi?   
    4 Temmuz 2019

            Kent Meydanı büyütülebilir mi?    

           Annemin de modaya uyup geçenlerde ziyaret ettiği, turizmin yükselen yıldızı Eskişehir’in ününe ün katacak Odunpazarı Modern Müze’yi kısaca Odun Pazarı Modern Müze (OMM) açılışından önce gezdik.

           Maviye, yeşile, sarıya boyanmış eski Osmanlı evlerinin yan yana dizildiği sokakların her hangi bir noktasından baktığınızda, birbirlerine eklemlenmiş ahşap kutuları andıran OMM’u görmek mümkün.

          Tarihi evlerin ortasında modern bir dokunuş.

          Ve o kadar sade ki, çevreye o kadar uyum sağlamış ki dersiniz Odunpazarı’nın kuruluşundan beri orada.

           OMM’u tasarlayan dünyanın en iyi 10 mimarı arasında gösterilen Ünlü Japon Mimar Kengo Kuma, müzeyle ilgili konuştuğu mimarlık ve tasarım dergisi “Architectural Digest” e bakın ne demiş?

         “İnsanlar Türkiye’yi düşündüklerinde, Sultanahmet Camii, Ayasofya gibi taş ve ağır malzemelerin kullanıldığı yapıları akıllarına getiriyorlar. Ben müze için ahşap gibi doğal bir malzeme kullanarak Türkiye’nin bu mimarı imajını değiştirmek istedim.”

          Müzenin tam karşısında ise Cem Siyahi’nin “Müzeyi ayakta tutmak için kurgulanmış, projenin ticari boyutu” diye tarif ettiği OMM İnn var.

          Haziran ayında ziyarete açılan OMM İnn, Odunpazarı’nın üç eski evine yeni eklemeler yapılarak tasarlanmış 14 odalı butik oteli, dijital kütüphanesi, kafe ve lokantası olan sürprizli bir mekan.

            Eskişehir’de sanat ve tasarımın iç içe geçtiği yeni bir yaşam, sosyalleşme alanı.

          Şehrin nüfusunun yüzde 80’ini oluşturan gençlerin buluşma noktası olacağı kesin.

            Burası aynı zamanda belirli programlar çerçevesinde müzenin yurt dışından ağırlayacağı sanatçılara da ev sahipliği yapacak.

           Müze bu arada 7 Eylül’de Vuslat Sergisi’yle kapılarını ziyaretçilere açıyor.

           Vuslat Sergisi’nin bir yıl devam edeceğini belirten Casaretto, yılda üç serginin planlandığını ve bunlarla birlikte paralel etkinlikler yapılacağını söylüyor.

          “Etkinlikler müze alanının dışına taşsın, şehre yayılsın ve buradaki farklı festivallerle entegre olsun istiyoruz” diyor.

            Eskişehirliler ve sanatseverler müzenin açılmasını dört gözle beklerken, OMM yurt dışı mimarlık ve tasarım dergilerinde sıkça yer alıyor.

          Tokyo’daki 2020 Olimpiyatları stadyumunu yapımını üstlenen, İskoçya’nın Dundee şehrinde kayalıklara oturttuğu Victoria&Albert Müzesi nedeniyle çok konuşulan Kengo Kuma’nın Türkiye ve Eskişehir’in tanıtımına katkısı büyük.

         İleride Eskişehir, Bilbao gibi ziyaretçi akınına uğrarsa hiç şaşmam.

          Yukarıdaki satırlar Gila Benmayor’un 30/06/2019 tarihli Hürriyet Gazetesi’ndeki yazısından alınmıştır.

          Bizim de yazıda bahsedilen Eskişehir’deki konsepte uygun, hatta daha fazlasını uygulayabileceğimiz Kent Meydanımızla bütünleşebilecek bir alanımız var. Bugün aşağı yukarı bina ömürlerini dolduran Askeri Gazino ve Lojmanları başka bir yere taşıyabilirsek ve bu alanın eski Adliye binası ile entegrasyonunun sağlayıp Kent Meydanı ile bütünleştirebiliriz. Elde edebileceğimiz bu alanda müze, tiyatro, opera, kütüphane, konferans salonları gibi birimleri barındıran bir Kültür Merkezi ve butik bir konaklama tesisi yapabiliriz. Dolayısıyla Kent Meydanı’nı toplumun tüm kesimlerinin buluştuğu kültürel bir merkez haline getirip, meydanı sadece dondurma yenilen bir yer ve göçmen ve sığınmacıların kahvehanesi olmaktan kurtarabiliriz.

           İç Anadolu’nun bozkırında binlerce turist çeken, dünyanın en güvenilir 12. kenti olmayı başaran bir Eskişehir olabilmek, doğru ve katılımcı projelerin uygulanmasından geçer.

           Bakan yardımcılarımız, milletvekillerimiz, valimiz, belediyemiz ve İzzet Baysal Vakfımız hep birlikte el ele verebilirsek bunu başarabiliriz.

           Yapılacak kültür merkezinin adı da ne mi olmalı?

           İzzet- Ahmet BAYSAL Kültür Merkezi  

           Bu vesileyle yeni seçilen Belediye Başkanımız Sayın Tanju Özcan’a da başarılar diliyorum.     

                                                            Mimar Serdar KILIÇ

    • sabahattin4 Temmuz 2019 . 22:13

      Valiliğin Önündeki GÖBEYİ bir iki metre küçültür seniz günde iki üç kere tırafik felç olmaz acil çözüm gerekiyor tır ve otobüsler dönemiyor

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak