Halk BolununSesi'ne güveniyor. Okunuyorsak sebebi budur

Bir bakalım neymiş bu Monetizasyon;

Ender Balcı

Bir bakalım neymiş bu Monetizasyon;
    5 Kasım 2019

           Bir bakalım neymiş bu Monetizasyon;

    An itibariyle,

    Yeni yıl yaklaşırken özellikle yıl başı ile birlikte ceplerimizde gıcır gıcır paraların olduğu bir döneme gireceğiz.
    Yok hemen sevinmeyin ,matbaa kokan paralar başınızı döndürmesin hayallere kapılmayın.

    Olmakta olan ve olacak "Monetizasyondur" .

    Bir bakalım neymiş bu Monetizasyon;

    "Kağıt ya da madeni parayı tedavüle koyma. Zaman zaman iç borçtan kurtulma çaresi olarak sunulan Monetizasyon, para basılarak iç borçların ödenmesidir. Genellikle Monetizasyon denilince basılan parayla iç borçların tamamının bir seferde ödenmesi kastedilir. "

    Biraz açıklayalım devlet her türlü harcamasını esas olarak vergi gelirleri ile karşılar. Ülkede üretim arttıkça işsizlik azalıp ihracat arttıkça devletin hem tl hem döviz geliri artar.
    Mevcut durumuzda olduğu gibi işsizlik tavan üretim taban yaptığı dönemde iç ticaret daraldığı gibi,ihracatta beklenen ölçüde artmaz. Bu durumda içeriden ve dışarıdan borçlanmak kaçınılmaz olur.
    Borcumuzda bu anlamda 500 milyar dolara yaklaştı .Dış borcu dış satım ihracat geliri ve turizm geliri ile kapatabiliriz.(Turizm için bir önce ki postta ironi komik ekonomi fizibilitesini paylaşmıştım )

    İç borcu ödemek gün geçtikçe zorlaşınca devlet abra kadabra Monetizasyon ile para basar ve otomatik olarak kasanızda,cebinizde bankanızda vadelide yatan paralar,mevduatlar bir anda değerini kaybetmeye başlar. Güzel Anadolu halkım buna " para pul oldu " der. Enflasyon ve para değer kaybı ile dolaylı vergi olarak borcun ödeniyormuş gibi yapılıyor olmasıdır.
    Daha da basit anlatımda devlete 10 kg az yağlı dana kıyma borç verip borcunuzu 2 Kg az yağlı dana kıyma olarak tahsil etme durumudur.

    2019 son çeyrek ve 2020 ekonomisinde Tl tasarrufu olan vatandaş Oxford/Harward mezunu bilinci ile bu nedenle her hafta dolar almaya devam ediyor. USD mevduatlar 200 mia usd seviyelerine geldi ve toplam Tl tasarruf mevduatını geçti.

    Bilimsel tabiri ile postu kapatalım " Para arzı, mal ve hizmet üretim artış oranından daha hızlı artarsa enflasyon olur. "

    Diyorsanız ki enflasyon düşüyor işte ,TUİK ve damat yeni ekonomi modeli henüz Nobel almadıysa da Huduni abra kadabra ödülünü çoktan almış durumda.

    Not : Bu nasıl oluyorun cevabını bilmeyenler için " Karaman'ın oyunu sonra çıkar oyunu " şeklindeki Anadolu deyişi durumu açıklar niteliktedir.

                                                                                                   Ender Balcı 

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Çok söyleyen değil, çok iş yapan yöneticeye muhtaçsınız.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak Düzce Çiçekçi