BolununSesi; 33 yıldır sadece halkın desteği ile yaşıyor

Bir de İsviçre’yi dinleyelim 

Cumhur Bandakçıoğlu

Bir de İsviçre’yi dinleyelim 
    23 Mart 2020

        Bir de İsviçre’yi dinleyelim 

          İsviçre ‘yi hepimiz biliyoruz. Avrupa’nın ortasında küçük ama tabiri caizse özgül kuvveti büyük, Dünya’nın refah düzeyi en yüksek ülkelerinden bir tanesi. Dünya’da  kalbur üstü yaşayan birçok kişinin de şifa bulma niyetiyle sıkla ziyaret ettiği, İtalya, Almanya, Fransa, Avusturya ve Lihtenştayn’la sınırları olan güzel ülke. Tabi ki böyle bir coğrafi konumda olup CORONO illetinden uzak kalması mümkün değil. İsviçre benimde çok sevdiğim bir ülke. Bu sevginin en temel kaynaklarından bir tanesi kadim dostum sevgili arkadaşım Karin Breinlinger dir. 

          Karin’le de İsviçre’deki son durumla ilgili sürekli görüşüyoruz. Virüs İsviçre'ye İtalya’dan taşınmış. Hayat İsviçre’de her geçen gün durma noktasına doğru gidiyor. Dünya çapında klinikleri olması rağmen, hasta yatak sayısı böyle bir durum için yeterli değil. Dolayısıyla ciddi tedbirler devreye sokulmuş. Özellikle yaşlıların evden çıkması yasak. Aksi halde salgının yayılması durumunda hastanelerin öncelikli olarak tercihlerini gençlerden yana kullanacağı biliniyor. Gençler, yaşlılarla yakın temasa girmiyor, sadece ihtiyaçlarını kapılarına bırakıyorlar ve gidiyorlar. Otoriteler, herkesin evde kalmasını istiyor. Komşu ziyareti arkadaş ziyareti kesinlikle yok. 5 kişinin yan yana gelmesi yasak. Kişiler arasında 2 Metre mesafe kuralı var. İsviçre’nin mali yapısı oldukça güçlü dolaysıyla vatandaşların kafasında sağlık dışında pek bir soru işareti yok şimdilik. 

         İsviçre devleti, ülkesinde yaşayan yabancı vatandaşlar içinde kendi dillerinde bilgilendirme formları düzenlenmiş. Türk asıllı İsviçre vatandaşları için yayınlanan bilgilendirme formunu sizlerle paylaşıyorum. 

          Yeni Corona Virüs Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Yanıtlar  

          Bulaşma ve Riskler  

          Hijyen ve davranış̧ kuralları neden bu kadar önemlidir?  

          Yeni Corona virüs salgınında, insanların henüz bağışıklık direncine sahip olmadığı, yeni bir virüs söz konusudur. Çok sayıda bulaşma ve hastalığa sebep olabilir.

          Bundan dolayı yeni Corona virüsün yayılmasının mümkün olduğunca önüne geçmemiz gerekiyor.

           Özellikle, ağır hastalık geçirme riski yüksek olan kişilerin korunması gerekir. 65 yaş üzeri kişiler ve önceden geçirilmiş̧ bir rahatsızlığı bulunanlar: Yüksek tansiyon, diyabet, kalp-damar hastalıkları, kronik solunum yolu rahatsızlıkları, kanser ve de bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar ve terapiler.  

          Hepimiz bu kurallara uyduğumuz takdirde, bu kişileri daha iyi koruyabiliriz. Yoğun bakım ünitelerinde müdahale alanları ve solunum cihazları sınırlı olduğundan, kurallara uyarak, hastalığı ciddi seyreden insanların sağlık kurumlarında tedavilerinin iyi şekilde devam edebilmesine katkı sağlarız.  

          Kimler yüksek risk altında?  

          Çoğu insan için yeni Corona virüs kaynaklı hastalık zararsız seyreder. 65 yaş üzerindekilerin ve daha önce bu rahatsızlıklardan birini yasamış̧ kişilerin hastalığı ağır geçirme riski daha yüksektir:  

    • -  Yüksek tansiyon  

    • -  Diyabet  

    • -  Kalp-damar hastalıkları  

    • -  Kronik solunum yolu rahatsızlıkları  

    • -  Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar ve terapiler  

    • -  Kanser  

          İsviçre’de yeni Corona virüse yakalanılabilir mi? 
    Evet, İsviçre’de yeni Corona virüse yakalanma riski artmaktadır.  

          Yeni Corona virüs nasıl yayılır? Yeni Corona Virüs, esas olarak uzun sureli ve yakın temas ile yayılır: Hasta kişiyle, 2 metreden daha yakın mesafede, 15 dakikadan daha uzun süre kalındığı takdirde. Yayılma damlacık yoluyla gerçekleşir: Hapşıran, ya da öksüren hasta kişi, başkalarının burun, ağız veya göz mukozalarına virüsleri bulaştırabilir. Eller üzerinden: Öksürük ve hapşırma ile enfeksiyonlu damlacıklar ellerin üzerinde bulunabilir. Kişi dokunduğu takdirde bunlar ağız, burun ya da gözlere ulaşır.  

          Semptomlar, Teşhis ve Tedavi  

          Yeni Corona virüs kaynaklı bir hastalıkta hangi semptomlar ortaya çıkar?  

          En sık görülen semptomlar; ateş̧, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Bu semptomlar farklı şiddette olabilir. Aynı zamanda, örneğin zatürre gibi komplikasyonlar mümkündür. Bazı hastalarda sindirim ya da göz problemleri de (göz iltihabı) olabilir.  

          Ateş̧ ve öksürüğüm var, ne yapmalıyım? 
          Hastalık semptomları olduğunda, başkalarına bulaşmayı önleyebilmek için evde kalmalısınız. Hastalık semptomları olarak değerlendirilebilecek durumlar:  

    • -  Ateş̧ (Vücut sıcaklığı 38°C ‘den yüksek olur, yorgunluk hissi, bazen kas ağrısı ile seyreder)  

    • -  Kuru öksürük, boğaz ağrısı ile görülebilir  

           Semptomlar hafifse, kendi kendinize tedavi uygulayabilirsiniz. Semptomlarınız hafifledikten 24 saat sonrasına kadar evden çıkmayın. Böylece hastalığın diğer insanlara bulaşmasını engellemiş̧ olursunuz. Bununla birlikte hijyen ve davranış̧ kurallarına dikkat ediniz. (Bkz. Sayfa 1 «Ne yapabilirsiniz?»).

          Ağır hastalık geçirme riskiniz yüksekse ya da semptomlar kötüleşiyorsa doktorunuzu arayın. Tıbbi açıdan araştırmanın gerekip gerekmediğine ya da evde kalmanızın ve kendi kendinize tedavi uygulamanızın yeterli olup olmadığına karar verecektir.  

         Yeni Corona virüs kaynaklı hastalık nasıl tedavi edilir?  

          Corona virüs kaynaklı rahatsızlıklar için henüz bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavi, semptomların hafifletilmesi ile sınırlıdır. Başka insanları koruyabilmek için hastalar izole edilir.  

          Ağır seyreden hastalıklarda genellikle yoğun bakım tedavisi gereklidir. Özel durumlarda suni solunum desteği gerekir.  

               Cumhur BANDAKÇIOĞLU

    • lütfi erkan gökce2 Nisan 2020 . 13:21

      Bilgilendirici bir yazı olmuş; Sade olmasını da, akılda kalması bakımından çok beğendik.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Büyük adamların hataları güneş tutulmasına benzer, onları herkes görür.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak Antalya Hurdacı Kepez Hurdacı