BolununSesi; Halkın Gazetesi

Hukuk Devleti

Latif Yıldız

Hukuk Devleti
    17 Ekim 2020

       HUKUK DEVLETİ 

       Anayasa mahkemesinin gösteri yapma hakkı ile ilgili içişleri bakanı Soylu Anayasa Mahkemesi Başkanını doğrudan hedef yapınca bir hukuk devleti ile ilgili bir toz duman ortayı kapladı.  

       Nasıl olur Anayasa Mahkemesi kararı beğenilmedi diye Anayasa Mahkemesi Başkanı hedef yapılır mı, denilirken, İçişleri Bakanı daha ileri gidip Anayasa Mahkemesi Başkanı fetöcü olabilir gibi daha ileri eleştirileri oldu. 

       Polemik devam ederken Anayasa Mahkemesi, eski Milletvekili Enis Berberoğlu ile ilgili mahkeme kararının hak ihlali olduğuna karar verdi.  

       Milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu’nun milletvekilliği geri iade edildi edilecek derken, birde baktık Enis Berberoğlu’na mahkumiyet kararı veren mahkeme, Anayasa Mahkemesi kararını tanımadığını, yeniden yargılamaya gerek olmadığı gibi bir karar aldı. Buyurun buradan yak. 

       Bizim vatandaş olarak bildiğimiz hak ihlali ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararları en üst yargıdır. İlgili mahkemeleri bağlar. Maalesef bağlamadı. Bağlamayacaksa Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkının ne önemi var. Anayasa Mahkemesi kararlarına isteyen mahkeme uyar istemeyen uymaz mı? Buna nasıl hukuk devleti diyeceğiz.  

       Bu arada biz Hukuk devleti ihlali olan Enis Berberoğlu kararını tartışmıyoruz. Bir Anayasa Mahkemesi üyesinin kendi sosyal hesabında paylaştığı ışık yanıyor açıklamasını tartışıyoruz. Özür mözür diledi ama fayda etmiyor nasıl olurda böyle bir açıklama yapılırmış.  

       Anayasa mahkemesi üyesi polemik yaratacak açıklama yapması çok yanlış burası tamam. Üstelik özür dilemek bir yana maksadını aşan bir algıya sebep olduğunu amacının hukukun üstünlüğüne vurgu yapmak olduğunu da açıkladı. Biz yinede bildiğimizi okuyoruz. Tam gaz istifasını bekliyoruz. İstifada etsin Anayasa Mahkemesi üyelerinede ders olsun.  

       Gelelim hukuk devletine. Anayasa Mahkemesi bir anayasal kurum değil midir? Türkiye’nin kuvvetler ayrılığı gereği var olan en üst mahkeme değil midir? 

       Anayasamıza göre yasama, yürütme, yargı diye kuvvetler ayrılığı esas değil midir? 

       Yargının tarafsız ve bağımsız karar alması hukuk devletinin gereği değil midir? 

       Bugünlerde sap ile samanı iyice karıştırdık. Neyin doğru olduğundan çok, kimin sesi yüksek çıkıyorsa onu doğru kabul etmeye başladık.  

       İktidar Anayasa Mahkemesi kararını beğenmeyince, anayasanın yapısı değiştirilmeli demeye başladı. Değişsin de neye göre değişecek. Kararlar işimize gelmediği için mi?  Hukuk devleti içinde hukukun üstünlüğünü değil de statükoyu savunduğu için mi? 

       Maalesef Hukukun üstünlüğü diye bir gündemimiz yok işimize gelen gelemeyen diye bir gündemimiz var. 

       Bu şartlarda Türkiye ileri gidebilir mi? Bu şartlarda hak, hukuk, adalet sağlanabilir mi? Bu şartlarda Türkiye laik Demokratik bir hukuk devletidir diyebilir miyiz? 

    Latif YILDIZ 

    17.10.2020 

    www.latifyildizhaber.com 

     

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Bilgi insanı şüpheden, iyilik acı çekmekten, kararlı olmak korkudan kurtarır.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak