BolununSesi; 33 yıldır sadece halkın desteği ile yaşıyor

Başka Bolu yok     

Filiz Sarıkaya Yılmaz

Başka Bolu yok     
    28 Şubat 2021

          Başka Bolu yok     

          Geçen haftalarda Bolu kamuoyunu gereksiz yere meşgul eden AYI heykeli tartışmaları yapılırken, insanın yaşadığı yerin başkentinin isminin ayıdan esinlenerek BERN (Almanca Bar ayı demek) olması konuya bu açıdan bakmama da vesile olmuştur.        Şehrin isminin arkasında bir ayı hikayesi olmasının yanısıra, bütün resmi flamalarında da AYI sembolleri kullanmaktadırlar. Bern’i ziyarete giden insanların hatıra olarak aldığı hediyelik eşyalarda, çoğunlukla ayı  simgeleri vardır. Yani bugün Denizli deyince aklımıza ’horoz’ gelmesi gibi… Tarihleri binsekizyüzlü yıllara dayanan şehirlerin oluşumu ile birlikte gelen kültürleri nesilden nesile böyle aktarılmıştır.

            Biz Bolulu'lar böyle bir kültürün içine doğmadık. Gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, her toplumun bir kültürü vardır. Bolu, ayıların yaşamasına elverişli coğrafyası ile ayılara kucak açsa da, bir AYI ile cazibe merkezi haline gelmesi mümkün değildir. Başkan bu konuda referendum yapıp halka sorsaydı, tartışmalar uzamazdı.

           Güzel Bolu’muzun belki de çok yakında bu sevimli ayıları bile susuz bırakacak bir tehlike ile karşı karşıya olduğu aşikardır ve yetkililerin acilen bu konulara el atmaları  gerekmektedir. Halkın, su tüketimi konusunda mutlaka eğitilmesi, enerji tasarrufu konularına dikkatlerinin çekilmesi elzem bir görev haline dönüşmelidir. Hiç düşündünüz mü, evinizin musluğundan içinize sinerek en son ne zaman su içtiniz ? 21. yüzyıl Türkiye’sinin İstanbul ve Ankara arasındaki güzide illerinden biri olan BOLU’da sık sık su kesintisi oluyor mu ? Bir şehrin medeniyet kriterleri arasında SU önemli bir yerdedir…

          Kapı önlerinde halı yıkama, beş altı katlı apartmanların merdivenlerini hortumlarla suları boca ederek temizleme, arabalarımızı şakır şakır sularla banyo yapar gibi yıkama , bahçe sulama, alışkanlıklarımıza acilen yaptırımlar getirilmelidir. Atalarımızdan öğrendiğimiz bu yanlış kültür miraslarını bizden sonraki nesillere böyle aktarmamak için acil önlem planları yapmalıyız. Çocuklarımıza suyu nasıl kullanacaklarını öğretmeliyiz.

           Yoksa, çok değil bir kaç nesil sonra ’bir varmış bir yokmuş Bolu’nun şarıl şarıl akan çok güzel dereleri varmış’…… diye çocuklarımıza memleketimizi masal gibi anlatmak zorunda kalabiliriz.. Güzelliklerimizi masallara bırakmayalım… SEVGİYLE…

          Filiz Sarıkaya Yılmaz

    • Hilmi9 Mart 2021 . 07:03

      Epi topu ikiyüzbin insan ne suyu tüketir ne doğayı bozar onyedi milyon , altımilyonluk şehirler düşünsün paranoya olmuş baya baya
    • Seyfettin Tekçe28 Şubat 2021 . 21:33

      1964 yılında Bolu ile tanıştım. O yılların önemi Abant, Kaplıcalar, Gölcuk, ormanlar, KÖKEZ suyu ile tanınırdı.Bu zenginlikler okadar hoyratça kullanıldı yok olma derecesine geldi. Yok oluşun 1.sebebi eğitim noksanlığı, bu güzelliklerin bitmiyecekmiş gibi kullanılmasıdır. Yerel yönetimlerin görevi bunları düzeltmektir. Bolu nun simgesi doğal zenginliktir. Yedigölleri unutmuşum. Selam, sevgiler.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Türk Milletinin istidadı ve kesin kararı medeniyet yolunda, durmadan, yılmadan ilerlemektir.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak Antalya Hurdacı Kepez Hurdacı