Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Borsayı yanlış bilenler 

Ali Özdemir

Borsayı yanlış bilenler 
    16 Ocak 2023

    Borsayı yanlış bilenler 

    Türkiye’de menkul kıymetler borsası (İMKB, BİST) 1986 yılında faaliyete başladı. Aradan geçen 37 yılda 3 milyon 900 bin kişi bu kurum aracılığıyla menkul kıymetleri alıp satıyor. Ülkemizde 22 milyon aile var. Esasında her ailenin borsada az ya da çok hacimli borsa hesabı olması doğru olandır. 

    Dün bir berbere uğradım. “Borsa haram” dedi. Ne diyeceğimi bilemedim. Lise mezunu bir insanın EREĞLİ, TÜPRAŞ, GENTAŞ, ARÇELİK, AYGAZ, VESTEL vb. gibi şirketlere ortak olmayı haram görmesi bizim fakir kalmaya devam edeceğimizi gösteriyor. 

    Üreten, ihracat yapan, katma değer oluşturan şirketlere ortak olmanın nesi haram olabilir ki? İslam ülkeleri ve ülkemizdeki İslam uzmanları faiz konusunda uzlaşabilmiş değildir. Bazı din uzmanları enflasyon kadar faize caiz (uygun) diyor. (Kaynak: https://www.suleyman-ates.com/index.php?id=322:bankadan-aldm-faiz-helal-mi--gayrimueslim-ile-ticari-iliki&Itemid=113&option=com_content&view=article= 

    2023 yılı itibariyle 57 Müslüman ülkenin yıllık toplam üretimi 60 milyonluk İtalya kadar bile değil. Yine 57 İslam ülkesinin yılda yayınladığı gerçek bilimsel makale sayısı 6,5 milyonluk İsrail’inkinden daha az. 

    Müslümanların 20. yüzyılda zerre katkısı yoktur. Okyanuslarda gezen büyük araştırma gemileri yoktur. Uzayda araştırma yapan istasyonları yoktur. 

    Petrol zengini Arap ülkelerinin tümü ABD, İngiltere, Fransa, İsrail vb. ülkelerin kuklası olan yöneticilerin idaresindedir. Bu ülkelerden çıkarılan petrol ve doğal gazın yüzde 94’ü sümürücü ülkelere verilmekte, sadece yüzde 6’lık kısım Araplara bırakılmaktadır.  

    Sadede gelirsem, birikimlerinizi dövize, altına, betona, arabaya, tarlaya değil sağlam şirketlerin pay senetlerine yatırınız. Eskimiş, akıl dışı, magazinel fikirleri kafanızdan atınız. Borsa zor değildir. Hisseyi alıp bekleyeceksiniz. F/K değeri 1-12 arası olan senetleri alınız. F/K değeri 12’nin üzerine çıkan senetleri satınız. En temel kural bu olsun. Sadece bu bilgi size yeter. 

    Borsadan çekinenler A tipi yatırım fonlarını alabilirler. “Borsa tehlikeli” diyenleri dikkate almayın. Döviz, altın, arsa, tarla ve beton da risklidir.  

    Ali Özdemir 

    Eğitimci-Yazar-Yayıncı 

    www.aliozdemir.net 

    0505 220 83 85 

    @aliozdemir_net 

    15.01.2023 

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Milli mücadelelere şahsî hırs değil, milli ideal, milli onur sebep olmuştur.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak