Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

18. Madde üzerine yazdıklarımızın arkasındayız !

Kamuran Alagözoğlu

18. Madde üzerine yazdıklarımızın arkasındayız !
    26 Ağustos 2013

            Bolu'da 18. Madde uygulamalarının Sakarya İdare Mahkemesi tarafından birçok mahallede iptal edildiğini haber yaptıktan sonra köşe yazımda da işin vehametini ortaya koyarak; "Bolu Arap saçına dönecek !" diye yazmıştım.

            Mesnetsiz iddialarla Bolu Halkı'nın kafasını bulandırmışız !       
           Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz 23 Ağustos günü Belediye'nin resmi internet sitesinden bir basın açıklaması yayınlayarak; "Bir süredir basın yayın organlarında; 18'inci madde uygulamalarının iptal edildiğine ilişkin bazı iddialar yer almaktadır. Bu doğrultuda yapılan haberler, Belediyemizin yaptığı hizmetleri gölgelemek, Bolu halkının kafasını bulandırmak için ortaya atılan mesnetsiz iddiaları içermektedir. 18. Madde uygulamaları ile ilgili olarak herhangi bir sorun yaşanmadığı zaten kamuoyumuzun da bilgisi dahilindedir" dedi ve 26 Ağustos Pazartesi günü konuyla ilgili basın açıklaması yapacağını söyledi.      
           

            Mahkemenin iptal kararlarını yok saydı !
            Başkan Alaaddin Yılmaz açıklamanın devamında Gazetemize atıfta bulunarak; "...Son olarak bir kez daha tekrarlamak istiyoruz. 18. Madde uygulamalarında mahkemenin iptal kararı verdiği şeklindeki iddialar, tamamen mesnetsizdir ve kesinlikle doğruyu yansıtmamaktadır" diyerek, mahkemenin iptal kararlarını yok sayan bir açıklamada bulundu. 
           

           BolununSesi arşivleri, YALANcıları rahatlıkla ortaya çıkaracak kadar zengin !
            BolununSesi Gazetesi olarak bugün Bolu'nun en eski ve en çok okunan bir gazetesi isek, bunun tek nedeni okurlarımızın bize olan güven duygusudur. 23 yıldan bu yana okurlarımızın bu güvenini suistimal etmek gibi yanlışımız olmadı çok şükür. Ama yine çok şükür ki; Evkur İnşaatı'nı kendi firmasının yapmadığını, bu halkın gözünün içine baka baka yalan söyleyebilen Başkan Alaaddin Yılmaz'ın bu yalanını, yine bu gazete ortayaya çıkararak ispat etmiş ve Başkan'ın yalan söylediğini ispatlayan bu haberi; "Yalancı kim?" başlığıyla manşetten vermiştik.
            17.10.2005 tarihli bu haberimize linkinden bakabilir, ve yazımın sonunda kopyalanmış halini okuyabilirsiniz.
    http://bolununsesi.com/icerik/aramahaber.asp?id=5725  
            

            18. Madde'den daha çok, saldırı var !
             Beklediğim açıklama bugün yine Belediye'nin resmi internet sitesinden; "Başkan Yılmaz'dan 18. Madde uygulamaları ile ilgili detaylı açıklama" başlığı ile verilmiş.
           Yazdıklarımdan ne kadar emin olsam da, Başkan'ın daha önce yaptığı açıklamada kullandığı; "...iptal kararı verdiği şeklindeki iddialar, tamamen mesnetsizdir ve kesinlikle doğruyu yansıtmamaktadır" şeklindeki cümlesi, ister istemez insanı tedirgin ediyordu. Bu nedenle pazartesi günü Başkan'ın nasıl bir açıklama yapacağını merakla bekledim. Ama boşuna endişelenmişim. Başkan 18. Madde açıklamasından çok, Gazetemize ve Tanju Özcan'a saldırmış. 18. Madde'nin yararlarından bahsetmiş. Daha Bir sürü lüzumsuz cümle ile adeta laf salatası yapmış ama bir türlü esasa, saadete gelememiş. Yani; "Mahkeme şu mahallelerde 18. Madde uygulamalarının hepsini iptal etti" diyememiş. Tam aksine; "Mahkeme 18. Madde uygulamasını iptal edemez, buna yetkisi yok" gibi laflar etmiş. Ancak açıklamasının sonunda Sakarya 1. İdare Mahkemesi'nin Seyitafşar Mahallesi'nde daha önce yapılmış olan 18. Madde uygulamasını iptal ettiğini gösteren 2 sayfadan ibaret Mahkeme'nin Seyit Mahallesi için verdiği kararını yayınlayarak, mesnetsiz dediği haberimizin dayanağını kendisi ortaya koymuş. 
          
           21.08.2013 tarihli yazım
          "Bolu arap saçına dönecek!"        
           Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'nin Bolu'da 10'a yakın mahallede 18. Madde uygulamalarını iptal etmesi olayı, Türkiye çapında emsali görülmemiş bir skandaldır. Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın 18. Madde Yasası'nı doğru kullanmaması sonucu, bütün Bolu'ya; "Yandım Allah" dedirtecek bir durum ortaya çıkmıştır. Henüz ne olduğunu anlayamayan vatandaşlar, kısa bir süre sonra neyin ne olduğunu daha iyi anlayacaklardır. 
           
         
      18. Madde nedir, ne değildir?
            İmar kanunun 18. Maddesi belediyelere mücavir saha bile dışında kalan imara müsait arsa yapısındaki tarım alanlarına ilişmeden yeni düzenlemeler yapabilmesi için verilen yetki ve salahiyetleri düzenleyen bir kanun maddesidir. Burada düzenleme ortaklık payı olarak, yani belediyelerin bu arazilerde yeşil alan, okul alanları, kreş, cami gibi dini yapılar için ayıracağı yerler içinde maksimum % 40 bir düzenleme payı alacağını belirten bir maddedir.
         

          18. Madde belediyelerin kendilerine arsa üretmeleri için değildir.
          18. Madde yasasında bu payın üst sınırı % 40 olup, o da belediyelerin kendilerine arsa üretip daha sonra vatandaşlara satmaları için değil, yukarıda sayılan hizmetleri gerçekleştirmek için verilen bir haktır.
        

          "Ucuz klişe laflarla vatandaş uyutulmaya çalışılmıştır"             
           Fakat maalesef buradaki uygulamada bırakın şehrin dışı veya mücavir sahaları, bilhassa şehrin imar planı içinde ve bizzat belediyenin inşaat ve iskan ruhsatı verdiği yerlerde dahi 18. Madde uygulamasına son derece bilinçsizce girilmiş ve insanlar mağdur edilmiştir. İnsanların tapulu kat mülkiyetli evlerinin tapuları bozulmuş ve belediyece haksız mülkiyetler elde edilmiştir. Hatta bununla da kalınmamış, haksızca elde edilen belediye hisseleri başkalarına bile satılmış ve gerekçe olarak kanun maddesi gösterilmiş, hatta utanmadan; "Yerinizin yanından yol geçti değerlendi" gibi ucuz klişe laflarla vatandaşlar uyutulmaya çalışılmıştır.
         

           Peki şimdi ne olacak?
           Bu olay hukukun bile uzun bir süre içinde kolay kolay çözemeyeceği meseleleri ortaya çıkaracak, vatandaşları birbirine düşürecektir.
          18. Madde uygulanan ve mahkeme kararı ile iptal edilen bölgelerde, mahkemenin kararı 1 ay içerisinde uygulanmaya başlanmak zorundadır. Öncelikle mahkemenin bozma gerekçeleri ortadan kaldırılmalıdır ki, bu da arsaların 18. Madde uygulamadan önceki ilk hallerine geri dönmek demektir. Daha sonra yeni baştan yasanın öngördüğü şekilde ikinci bir 18. Madde uygulaması yapılarak, arsanın üzerinde yapılmış yapılarla beraber mevcut son haline bakılarak, günümüz koşullarına göre değerlendirilecektir. Arsanın son halindeki durumuna göre, ilk halindeki durumuna hisselendirmeler yapılacaktır. Yani birçok kişi birbirinin mülküne ortak edilecektir.      
          

           Belediye % 40'la alıp vatandaşa sattığı yerlerin parasını geri ödemek zorundadır.
           Bunların sonucunda bir kere belediyeler sattıkları yerlerin paralarını geri ödemek zorundadırlar. Şayet bu yerlerde yapılaşma oluşmuşsa, gerçek mülk sahipleri bu yapılarda hak sahibi olacaklardır. Ancak nasıl olacağı, belki kanunda yapılacak bir düzenleme ile oluşacaktır.
           

           Bu ülke çapında gerçek bir skandaldır!
           18. Madde dikkatlice incelendiğinde, bu maddeyi yol açmak için belediyelerin kullanamayacağı belirtilmekte olduğu da görülecektir. Fakat belediye maalesef adeta bir bayrak gibi 18. Madde'nin arkasına sığınarak, yol açıyorum diye ortaya çıkmıştır. İstimlak parasından kaçınılarak bu yol seçilmiş, adeta abesle iştigal edilmiştir. Yapılan bu uygulamaların hemen hemen tamamının yasal olmadığı, mahkemenin iptal kararlarıyla ortaya çıkmıştır.
          Bolu Belediyesi bu şekilde Türkiye çapında bir skandala imza atmıştır. Mahkemenin iptal ettiği bölgelerde kelimenin tam anlamıyla yaşanacak karmaşalara hazır olmalıdır. 
                                                                 
    Kamuran Alagözoğlu


           17.10.2005 tarihli bu haberimiz;
           Yalancı kim?
            Evkur tarafından yaptırıldığı bilinen Cumhuriyet Caddesi ve İzzet Baysal Caddesi'ne cepheli inşaatın yüklenici firmasının Başak Yapı olduğu yolundaki haberimiz üzerine, Başkan Alaaddin Yılmaz tarafından gazetemize tekzip metni gönderildi. Tekzip metnini aynen yayınlıyoruz.
            Alaaddin Yılmaz'ın tekzip metninde, "...Öncelikle İzzet Baysal Caddesi'nde yapımı süren Ev-Kur inşaatının müvekkilin eşinin ortak olduğu Başak Yapı ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır" diyerek, Başak Yapı'nın Evkur İnşaatı ile hiçbir alakasının bulunmadığını vurguluyor.
           Mahkemelik bir olaydan sonra, Evkur tarafından mahkemeye sunulan bir belgede, davalı olan Evkur Firması'nın Avukatları savunma yazısında aynen şu ifadelere yer veriyor; "...Bolu Tabaklar Mahallesi Cumhuriyet Caddesi 1 pafta, 9 ada, 9 parselde bulunan 6 katlı kargir apartman müvekkil şirket Evkur Alışveriş Merkezi Tic. Ltd. Şti. tarafından amaca uygun hale getirilerek, mağaza açmak amacı ile satın alınmıştır.
           Satın alınan taşınmazın amaca uygun hale getirilmesi için yapılacak inşaatın yıkım, hafriyat, molozların atımı ve yapım çalışmaları için taşeron firma Başak Yapı İnşaat Taahhüt Ltd. Şti. ile müvekkil şirket arasında sözleşme yapılmıştır. Sözleşmeden yıkım ve yapım çalışmaları sırasında 3. şahıs gerçek ve tüzel kişilerin zarar görmesi halinde zararın taşeron firma tarafından karşılanacağı da hüküm altına alınmıştır..."
          
             Bu belge ve Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın tekzip metni birlikte okunarak karşılaştırıldığında, tekzip metninde yer alan ve Gazetemize hakaret içeren ibarelerin sahibinin mi, yoksa Gazetemizin mi haklı olduğu konusunun yorumunu, siz değerli okuyucularımıza bırakıyoruz.
      

     

    • Kadir27 Ağustos 2013 . 11:22

      Belediyenin onca borcu varken hala getirin arsalarınızı %25 fazlasıyla alayım diyor herhalde şahsına alacak*Nerede o kadar para belediyede
    • hakan bulut27 Ağustos 2013 . 09:00

      Sayın Editör,
      Gerçekleri çekinmeden okurlarınız ile paylaşmanızdan dolayı sizi tebrik ediyorum, 18.Madde Bolu Kamuoyunda haksız bir şekilde uygulanmıştır Sayın Başkan bunun cevabını sandıkta halktan alacagına inanmaktayım...
    • cevat27 Ağustos 2013 . 01:06

      Başkan yine köşeye sıkıştı kendi partisinin milletvekiline sarmaya başladı Kimsede sormamış senin baş danışmanın nerede tatildemi diye

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Az şey bilirsek bir şeyin doğru olduğuna emin olabiliriz, bilgi artınca şüphede artar.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak