Halkın vicdanının SESİ olmak SUÇ değildir

Nefesin mucizesi (7)

Saliha Ertan

    3 Temmuz 2015
                       Nefesin mucizesi (7)
           Her an aldığımız ve farkına bile varmadığımız nefes Allah'ın bize verdiği en büyük lütuf. Her sabah güneşin doğuşunu görmek yeni bir güne sevdiklerimizle uyanmak harikulade. Şükredecek çok şeyimiz var. Bazen o kadar çok şikâyet ediyoruz ki sahip olduklarımızın kıymetini görmüyor ve bilmiyoruz.
           Bu hafta Nefes konusu ile ilgili son yazımı paylaşıyorum sizlerle.  Bolulu bir öğretmen olarak "Nefesi, Nefes Eğitimini, Bolu halkı ile ilk paylaşan olmanın gururunu yaşıyorum. Nefes Eğitimi de nedir? Nefesinde mi eğitimi olur? sorularını cevaplayıp sizlerde merak uyandırmışımdır umarım. Bir kişi bile etkilenmiş olsa benim için yeterli.
           Çevremden bu konu ile ilgili olumlu tepkiler alıyorum. Bu da tabi'i ki benim için çok güzel. Yazılarımda paylaştığım bilgiler teorikti.  Nefes egzersizlerini uzman bir kişiden özellikle görerek ve uygulayarak hayatınıza geçirebilirsiniz. Nefes egzersizleri,  sağlıklı bir kişi iseniz sağlıklı yaşamanızı hem de nefes kontrolü ile farkındalık kazanmanızı sağlayacaktır. Kontrolün bizde olmadığı sistemleri nefesi araya koyduğumuzda kontrol edebiliriz. Vücut ısınızı, kalp atış hızınızı, tansiyonunuzu, hormon salgılarınızı azaltabilir ve çoğaltabilirsiniz.  Zinde, mutlu, huzurlu olabilmek için diyafram nefesi almak son derece önemli. Sadece "Nefes darlığı çekenlerin bu eğitime ihtiyacı vardır herhalde" gibi yanlış bir anlayış içinde olmayın lütfen. Bedenimize, fiziksel ve ruhsal durumumuza müdahale edebileceğimiz tek yol nefes kontrolü. Bu kadar basit olamaz dediğinizi duyuyor gibiyim ve inanmakta zorlanıyorsunuz anlıyorum. Ama inanın çözüm bu kadar basit.
          Nefes Eğitimi öğrenciler içinde son derece yararlı. Özellikle; dikkat, motivasyon, odaklanma, bilgiyi hafızaya kodlama, sınav anı heyecanı durdurma ve kontrol altına alma, doğru ve düzgün konuşma ve sporda başarılı olma gibi olumlu katkıları var. Satrançta, yüzmede, atletizmde nefes kontrolü ve nefes egzersizleri artı başarı sağlıyor.
          Nefes egzersizlerini yaşınız kaç olursa olsun çok kolay öğrenip hayatınıza geçirebilirsiniz. Karar vermek kolaydır. Zor olan verdiğimiz kararı uygulamak ve devam ettirmektir.
           Bolu Elginkan Vakfında 4 ya da 6 saatlik seminerde hem teorik hem de uygulamalı "Nefes Eğitimi"ni anlatıyorum. Bolu Elginkan Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi sitesinden Seminer tarihlerini takip edip katılabilirsiniz. Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Vakfı sitesine internet üzerinden başvuru yapıp isminizi yazdırabilirsiniz. En az katılımcı sayısı 20 kişi olduğunda seminer açılabiliyor. Katıldığınız eğitim ya da seminerlere bir ücret ödemiyor, katılım sertifikası alıyorsunuz. Yalnız 18 yaş ve üstü eğitim ve seminerlere katılabiliyor.
           Bolu Elginkan Vakfı Mesleki ve Eğitim Merkezinin kuruluş amacı; uzman kişilerce verdiği eğitimlerle gerek gençlere gerekse yetişkinlere eğitim vererek toplumun bilinçlenmesine katkı sağlamaktır. Eğitim alanında yaptığı bu çalışmalar ile gençlerimiz, ilgi ve ihtiyaç duyduğu birçok alanda kurslara ve seminerlere katılarak bilgi ve tecrübelerini artırmakta, farklı alanlarda iş imkânı bulabilmektedir.
           Bende Bolu Elginkan Vakfı'nın bir Eğitim uzmanı olarak topluma yararlı olmaya çalışıyorum. Öğrenmek bir ömür boyu. Hem kendimiz hem de çevremiz için eğitime açık olmalıyız. Karşımızdakinin değişmesini beklememeliyiz. Çünkü insan ancak kendini değiştirebilir. Siz değişirseniz karşınızdaki ancak o zaman değişir.
          Yaşam her şeye rağmen çok güzel, her aldığımız nefes, sevdiklerimizle beraber olmak çok ama çok güzel. Mevlana'mızın dediği gibi;
                 "Dostum sen düşünceden ibaretsin,               
                                    Geri kalan et ve kemiksin,
                                          Gül düşünürsen gülistan olursun,
                                                 Diken düşünürsen diken olursun."
          Toplum olarak pek çok şeyi unuttuk. Birbirimize selam vermeyi, gülümsemeyi, hoşgörüyü, sakin olabilmeyi, sabırlı ve anlayışlı olabilmeyi, önceliği karşımızdakine verebilmeyi, kavga etmeden eleştirebilmeyi, tartışmayı... Ve daha unuttuklarımı sıralayabilirsiniz. Bütün bunları unutmayı "Dünya meşguliyeti" deyip sıyrılamayız. Çünkü bunlar insanı insan yapan toplumu bir arada tutan değerlerimizdir. Yedi haftadır yazılarımı büyük bir titizlikle ve severek yazdım. Benim için çok güzel bir deneyimdi.
           Nefes Eğitimi ile beni tanıştıran ve desteğini her zaman hissettiğim Bolu Elginkan Vakfı Mesleki ve Eğitim Merkezi Müdürü Sayın Murat ÖZEN ' e teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca birçok yazarın kaynaklarından ve bilgilerinden yararlandım. Onlara da teşekkür ediyorum. Bana kitap okumayı sevdiren ve hızlı okuyabilmeyi öğreten, her zaman hem arkamda ve hem de yanımda duran Kişisel Gelişim Uzmanı Melihat KARAASLAN'a da çok teşekkür ediyorum. Nefesin mucizesini hayatımda yaşıyorum. Sizlerin de yaşamlarınıza mucizeler katması dileklerimle. Saygılarımla...
                                                                                             

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    İşinin esiri olan insan, başkasının esiri olmaz

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak Sincan Hurdacı