Halk BolununSesi'ne güveniyor. Okunuyorsak sebebi budur

Üniversite tercihi

Salvador Dali

    6 Temmuz 2015

         Sınav sonuçları henüz belli oldu. Heyecan bitti ama şimdi de tercih heyecanıbaşladı. Sonrasında tercih sonuç heyecanı başlayacak.
         Nasıl tercih yapacağız? Burada en önemli unsur bölüm puanını değil bölüm yerleştirme sıralamasını dikkate alarak tercih yapmak. Çünkü bölüm puanları her yıl değişebilir. Mesela geçen yıl MF 480 puanla girilen bir bölüme puanınız yetmiyor olabilir. Ancak puanınızın yetmediğini düşündüğünüz ve yazmadığınız bölüm tam siz tercih yapacağınız yıl 470 puana düşebilir ve kazanabileceğiniz bir bölümü kaçırmış olabilirsiniz. Bu durumun sizin için bir hayal kırıklığı olmasını istemiyorsanız yerleştirme sıralamasına göre tercih yapın. Eğer tercih sıralamasında 20 bininci iseniz tercihinizde tolerans bırakın. Yani 10 binlerden başlayıp 30binlere kadar tercih yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Eğer 70 bininci iseniz 50-60 binlerden başlayıp 80-90 binlerde tercih yapılabilir.
            Tercih yaparken uygulanacak önemli bir husus ise yazacağınız bölümü istemeniz. Arzu etmediğiniz size uygun olmadığını düşündüğünüz bölümü tercih etmek hayal kırıklığına neden olabilir. Mesela hiç el kullanma becerisi olmayan öğrencilerin Diş Hekimliği Fakültesinden daha 1. sınıfta ayrıldığını çok duydum. Bundan dolayı tercih yaparken önce hayalini kurduğunuz mesleği, sonrasında ise yerleştirme sıralamalarını dikkate alın.
          Diğer önemli bir soru ise; hangi üniversiteye gitmeliyim? Bunun için hedeflerinizi belirleyin; üst düzey yönetici olmak, girişimci olup şirket kurmak, yurt dışında burslu yüksek lisans yapmak, üst düzey firmalarda yüksek maaşla çalışmak vs. Bu hedefler yüksek hedefler ve bu kişileri incelediğinizde genel olarak Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent, İTÜ, Koç, Sabancı veya ABD üniversitelerinden mezun olduklarını görürsünüz. Kişilerin bu üniversitelerden iyi bir eğitimle mezun olduklarını düşünen şirketler işe alımlarda onları tercih etmektedirler.  Bir araştırmaya göre Türkiye'deki CEO'ların %15'i ODTÜ mezunu. Hemen yanlış anlamayın, diğer üniversitelerden mezun olan ve kendini yetiştiren çok önemli mevkiilerde olan kişiler de vardır.
           Eğer sıralamanız üstteki üniversitelere yetmiyorsa yapmanız gereken, bölüm tercihlerini yaparken mezuniyet sonrasında işsiz mezun durumuna düşmemek için dikkatli davranmak. İş garantili meslek olarak hekimlik başı çekmektedir. Diğer meslekler kişinin kendini yetiştirme durumuna göre (iyi seviyedebir veya iki yabancı dil bilmek, iyi bilgisayar kullanabilmek vs.) şirketler tarafından tercih edilmektedir. Devletin eleman alırken KPDS sınavı sonucu ile seçtiği herkesçe malum.
           Son söz 'Herkes eşit doğar ama çok çalışan en önde gider.'
                                                                                    

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere, Türk Milletine canımı vereceğim.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak