BolununSesi; Halkın Gazetesi

Hangisi Önemli? Eğitim mi? Öğretim mi?

Salvador Dali

    23 Ekim 2015

          Hangisi Önemli? Eğitim mi? Öğretim mi?
           Eğitimi, bir kişiye medeni alışkanlık kazandırmak olarak tanımlayabilirim sanırım. Öğretim ise kişiye bilgi kazandırma eylemidir.
    *****
           Ülkemizde, kanunlarla belirlendiği üzere, 12 yıl okula devam etmek zorundasınız. Zorunlu eğitim - öğretimin 12 yıl olduğu bir ülkede neden bu kadar çok saygısız, kavgacı, kaba ve sadece kendini düşünen bencil ve sorumsuz insanlar olduğunu hiç düşündünüz mü? Demek ki bir şeyler yolunda gitmiyor. Devletlerin görevi, halklarının sadece ekonomik durumunu yükseltecek önlemler almak değil, onların eğitim-öğretim seviyelerini de sürekli yükseltecek girişimlerde bulunmaktır. Medeni olmak isteyen akıllı devlet bir şeyler yolunda gitmediği zaman acil müdahale edebilmelidir. Yaşadığınız ülkede böyle bir müdahale hissedebiliyor musunuz?
    *****
           Çok eksiklikler olsa dahi, şahsi kanaatim ülke olarak öğretim konusunda çok kötü olmadığımızdır. Ama eğitim konusunda aynı fikirde değilim. Okullarda gençler ve çocuklar eğitilemiyor. Benim tespitim, bu olumsuzluğun en önemli sebebi liselere ve üniversiteye giriş sınavları. Bu sınavlara hazırlanan çocuklar çok yoğun (dershaneler, özel dersler vs.) öğretim programlarıyla aşırı bilgi bombardımanına tutuluyorlar. Tabii bu arada başta belirttiğim medeni alışkanlık kazandırma eylemi (eğitim) hiç bir şekilde ne okulda ne de ailede göz önüne alınıyor.
    *****
           Ne halde olduğumuzla ilgili küçük bir örnek vereyim. Bir anneyi çocuğuna şöyle bir öğüt verirken duymuşsunuzdur mutlaka; 'diğer çocuklara sakın kendini ezdirme” veya ' bak orada sessiz oturma, sen önce konuş, kimseye fırsat verme.” Anne bu öğüdü verdiğine göre, çocuğun gideceği toplulukta tüm çocuklar bencil, başkasının hakkını yiyen veya fırsatçı durumunda olmalı. O toplumda tüm çocuklar iyi eğitimli olsalardı, annenin böyle bir öğüt vermesine de gerek kalmayacaktı.
    *****
            Konuyla ilgili başka bir olay da benim başımdan geçmişti. Oğlum ilkoku l. sınıfa başlayalı 2 ay olmuştu. İlk veli toplantısı için bizi okula çağırdılar. Öğretmen hanım yaptıklarını ve yapacaklarını anlattıktan sonra, bizim de görüşlerimizi almak istedi. Kendisinden bir isteği olup olmadığını bizlere sordu. Velilerin genel isteği çocuğunun okuma yazmayı hemen sökmesi ve hızlı okuma süreçleri üzerineydi. Sıra bana geldiğinde öğretmene 'sizden isteğim, lütfen benim oğluma teşekkür edebilmeyi, özür dileyebilmeyi, doğruluğu ve dürüstlüğü, disiplinli olmayı önce öğretin' dedim. O an bütün veliler bana baktı; neden bahsediyor bu adam dediler her halde. Benim o an öğretmenden isteklerim oradakilere çok yabancı ve gereksiz gelmişti. Benim o zamanki isteklerim günümüzde dahi, bazı insanlara gereksiz ve önemsiz gelmektedir. Ama bana göre, benim bu isteklerim, toplum için hayati önem taşımaktadır.
    *****
            Sonuç olarak demek istediğim, öğretim önemlidir ama eğitim olmadan hiç bir işe yaramaz. Toplum içinde nasıl konuşulacağını, yaşlılara saygıyı, hata yaptığında hatasını kabul edip özür dilemeyi, minnet duyup teşekkür etmeyi, tanımadığı kişiye dahi selam vermeyi, hırsızlık yapmamayı, sadece kendisini düşünmemeyi, ahlaklı olmayı, karşıdakini önemsemeyi, karşıdakini dinlemeyi vs. bireylere aşılamamız gerekir. Öğretimle toplumun bilgi seviyesini yukarı çıkartsanız dahi, okullarda ve ailede eğitim veremezseniz toplum çöker. Eğitim verilmeyen topluma da medeni toplum denmez, sadece ŞU ANDAKİ Orta Doğu toplumu denir.

     

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşatan da, köleliğe, yoksulluğa düşüren de eğitimdir.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak